Bild: VW vedel o nadmernej spotrebe skôr, ako to priznal

Vedenie nemeckej automobilky Volkswagen vedelo o nezrovnalostiach medzi deklarovanou a skutočnou spotrebou u niektorých vozidiel o rok skôr, ako to firma na začiatku novembra zverejnila. Napísal to nemecký nedeľník Bild am Sonntag bez uvedenia konkrétnejších zdrojov. Hovorca Volkswagenu správu poprel a potvrdil doterajšiu verziu.

30.11.2015 00:00
debata (2)

Koncern začiatkom novembra priznal, že zhruba 800 000 jeho vozidiel vypúšťa viac emisií oxidu uhličitého, ako oficiálne udáva, takže má aj vyššiu spotrebu. Volkswagen pritom uviedol, že na to prišiel až v súvislosti s vyšetrovaním škandálu s manipuláciami emisií oxidov dusíka pri naftových vozidlách, ktorý vypukol v septembri.

Bild uvádza, že vtedajší šéf Volkswagenu Martin Winterkorn sa na jar po informáciách o nadmernej spotrebe rozhodol stiahnuť z trhu model Polo TDI BlueMotion, u ktorého spotreba prekračovala o 18 percent uvádzanú hodnotu. Denník však podľa agentúry Reuters necitoval svoje zdroje oddelene.

Volkswagen ako dôvod stiahnutia vozidla Polo TDI BlueMotion uvádzal slabý predaj. Hovorca firmy toto vysvetlenie potvrdil: „Predaj BlueMotion TDI Polo bol na všetkých trhoch zastavený kvôli nízkemu dopytu. V súčasnosti testujeme všetky modely vyrobené od roku 2012 s ohľadom na odchýlky v emisiách CO2 od uvádzaných hodnôt,“ povedal hovorca.

Americká Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) v septembri obvinila Volkswagen, že vo vozidilách s naftovými motormi používal softvér umožňujúci pri testovaní skrývať vysoko nadlimitné hodnoty toxických oxidov dusíka. Volkswagen potom priznal, že v celom svete softvér inštaloval do zhruba 11 miliónov áut.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #emisie