Horúce leto mrazí cenami zemiakov

Dych tohtoročného tropického leta pocítia spotrebitelia až do konca budúcej jari. V strednej Európe aj na Slovensku sa urodilo menej zemiakov i kapusty, kedysi kľúčových potravín Slovákov, a vidno to aj na ich cenách.

30.11.2015 12:00
debata (11)

Kilogram zemiakov sa predáva od 65 do 80 centov, kilová hlávka kapusty stojí 60 centov. Nižšia ponuka vytlačí ceny nahor aj v najbližších týždňoch.

Zväz zemiakarov nemá dobrú správu: po zbere tohtoročnej úrody bude Slovensku chýbať okolo 80– až 100–tisíc ton zemiakov.

Slabú úrodu hlásia susedné Česko, Poľsko, menej zemiakov má aj Nemecko, na úrovni normálu je iba produkcia v tradičných zemiakarských veľmociach vo Francúzsku, v Holandsku a Belgicku. „Ľudia sa nemusia obávať o to, že si nekúpia zemiaky, musia však rátať, že budú drahšie ako vlani,“ hovorí prezident Zväzu zemiakarov Viliam Bezák.

Farmárske ceny porastú do konca roka zhruba o päť percent, o koľko spotrebiteľské, bude závisieť od obchodných reťazcov. Tie zatiaľ predávajú slovenské zemiaky, ale domáca produkcia vydrží do januára, potom budú v ponuke zväčša zemiaky z dovozu.

Za nižšou domácou ponukou nie je iba leto s doteraz nevídanou šnúrou 25 tropických dní. „Hoci sme zemiaky nonstop zavlažovali, nerástli,“ vysvetľuje príčinu nižších úrod senecký farmár Zdenek Černay. Napriek tomu dosiahol jedny z najlepších hektárových úrod na Slovensku, ktoré sa pohybovali od 20 ton pri skorých do 40 ton pri neskorých odrodách. V normálnych rokoch však bývajú najmenej o desať ton vyššie. Lenže relatívne dobrá úroda stála mimoriadne náklady – na jej dosiahnutie minul Zdenek Černay dvojnásobné množstvo závlahovej vody v porovnaní s obvyklými rokmi.

Pokles úrod sa pohybuje na Slovensku od 20 percent v závlahových podmienkach do 50 percent v regiónoch, kde boli odkázaní len na prírodné zrážky. Za nižšou ponukou slovenských zemiakov je však aj prudký úbytok plôch.

„Celková výmera zemiakov klesla medziročne o tisíc hektárov na čosi viac ako 7 500 hektárov,“ spresňuje príčiny nižšej produkcie zemiakov prezident zväzu Viliam Bezák. Vlani bolo mokro, dosiahla sa jedna z najlepších úrod, ale ceny klesli na historické minimá. Pestovatelia na zemiakoch prerobili a to bol dôvod, prečo tohto roku mnohí drobní farmári zásobujúci regionálne trhoviská nevysadili ani hektár zemiakov.

Ak boli vlani na koni spotrebitelia, teraz sú pri slabej úrode na tom lepšie pestovatelia zemiakov. „Ceny sú lepšie ako pred rokom, veď konzumné zemiaky sa dajú predať kilogram aj po 40 centov vrátane DPH,“ hovorí predseda PD Smrečany Ján Janíček. Smrečianske družstvo je jedno z posledných, ktoré v Liptove ešte pestuje zemiaky.

Za prudkým poklesom plôch zemiakov bolo začlenenie Slovenska do spoločného európskeho trhu, nástup reťazcov, ktoré uprednostňovali dovozy lacných prebytkových zemiakov zo západnej Európy či zo susedného Česka, ale aj demografické problémy, keď časť obyvateľstva na Spiši a v Šariši vyrabovala družstvám úrodu zemiakov tesne pred zberom.

Po novom roku budú teda slovenskí spotrebitelia jesť zemiaky prevažne zo západnej Európy. Ak teraz stojí kilogram najkvalitnejších zemiakov už 80 centov, môže sa zopakovať scenár z predchádzajúcich neúrodných rokov, keď kilogram druhého chleba vyšiel zhruba na jedno euro.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #zemiaky