Poľsko rozbehne tender na svoju prvú jadrovú elektráreň

Poľsko začne ešte tento rok proces výberu dodávateľa výstavby prvej jadrovej elektrárne v krajine.

30.11.2015 09:38
debata (5)

Tendra sa zúčastní päť uchádzačov – spoločností a konzorcií z USA, Japonska, Kanady, Francúzska a Južnej Kórey. Napísal to v pondelok poľský ekonomický denník Puls Biznesu. Poľská vláda má podľa neho v roku 2019 rozhodnúť, či sa celý projekt uskutoční.

Jadrová divízia najväčšej poľskej elektrárenskej spoločnosti PGE, ktorá je zodpovedná za prípravu prvej jadrovej elektrárne, by mala začať kroky vedúce k výberu dodávateľa technológií a know-how do konca roka, uviedol denník. Medzi uchádzačmi sú americká Westinghouse, ktorá patrí japonskej skupine Toshiba, americko-japonská aliancia GE Hitachi, kanadská SNC-Lavalin Nuclear, francúzska Areva v spolupráci s energetickou skupinou EDF a juhokórejská KEPCO.

Vybraný partner by sa mal okrem zabezpečenia technológií a know-how podieľať aj na financovaní projektu. Jeho náklady sa odhadujú na 40–60 miliárd zlotých (9,4 až 14 miliárd eur).

Poľsko teraz oficiálne počíta so začatím prevádzky prvého bloku elektrárne v roku 2025, zatiaľ čo pôvodne predpokladalo jeho spustenie v roku 2020. Celá jadrová elektráreň má byť podľa doterajšieho plánu hotová do roku 2035. Projekt Varšava oznámila v roku 2009, zabrzdili ho ale klesajúce ceny elektriny a havária jadrovej elektrárne v japonskej Fukušime.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #jadrová elektráreň