Bulhari podporia rusko-nemecký plán rozšíriť Nord Stream

Bulharsko podporuje ruské plány na rozšírenie plynovodu Nord Stream do Nemecka. Vyhlásil to v pondelok bulharský premiér Boiko Borisov.

30.11.2015 12:28
debata (29)

Podľa informácií agentúry Reuters bolo Bulharsko v skupine krajín, podľa ktorých ruské plány odporujú záujmom Európskej únie a predstavujú riziko ďalšej destabilizácie Ukrajiny. Na riziká projektu Nord Stream 2 malo desať štátov, medzi nimi aj Slovensko, upozorniť v liste adresovanom Európskej komisii. Podľa premiéra Borisova však Bulharsko list nepodpíše.

„Budem obhajovať pozíciu v prospech výstavby (plynovodu) Nord Stream-2 a plynárenského distribučného uzla v Bulharsku. Pre krajinu je to výhodné a nikto mi to nemôže vyčítať,“ povedal Borisov novinárom. „Bulharsko list proti Nord Stream-2 nepodpíše,“ zdôraznil premiér.

Skupina západoeurópskych spoločností v septembri podpísala s ruským plynárenským koncernom Gazprom dohodu o rozšírení plynovodu Nord Stream, ktorý obchádza Ukrajinu. Podľa dokumentu, ktorý získala minulý týždeň agentúra Reuters, desať štátov EÚ žiada dôkladné preskúmanie projektu a diskusiu na decembrovom summite EÚ. „Zachovanie tranzitnej trasy cez Ukrajinu je v strategickom záujme EÚ ako celku, nielen z pohľadu energetickej bezpečnosti, ale aj pre posilnenie stability regiónu východnej Európy,“ citovala z listu agentúra.

Ruská firma Gazprom dodáva plyn do Nemecka cez Baltské more prostredníctvom plynovodu Nord Stream. V septembri Gazprom vytvoril konzorcium so spoločnosťami E.ON, BASF/Wintershall, OMV , ENGIE a Royal Dutch Shell s cieľom vybudovať plynovod Nord Stream-2, ktorý by umožnil Rusku do roku 2019 úplne obísť Ukrajinu. Trasa Nord Stream-2 by kapacitu plynovodu zdvojnásobila na 110 mld. kubických metrov ročne. Ukrajina, ktorá má pri preprave plynu do Európy tranzitnú kapacitu 151 mld. kubických metrov ročne, v minulom roku na európsky trhy prepravila 62 mld. kubických metrov ruského plynu. Minulý týždeň Gazprom informoval, že Ukrajine prestane dodávať plyn, na čo Kyjev reagoval vyhlásením, že dodávky si zabezpečí z iných a lacnejších zdrojov.

Vzťahy medzi Moskvou a Európskou úniu sú napäté od anexie ukrajinského Krymu Ruskom v marci minulého roka.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Bulharsko #Nord Stream