Viac únie prinesie politickú a ekonomickú stabilitu

Zavedením eura sa vytvorili nové príležitosti pre viac ako 330 miliónov Európanov vrátane Slovákov, ako aj európske podniky, uľahčil sa cezhraničný obchod a investície, zvýšila sa cenová stabilita, rozšírili sa obchodné príležitosti a zlacnilo cestovanie. Finančná kríza v roku 2007 však ukázala, že je potrebná užšia koordinácia hospodárskych politík krajín eurozóny.

01.12.2015 06:00
Jean Claude Juncker Foto: ,
Predseda Európskej komisie Jean Claude Juncker (na snímke) tvrdí, že súčasné problémy, ktorým Európa čelí, dokážu krajiny zvládnuť, len ak budú postupovať jednotnejšie.
debata (13)

Mnohé z výziev, ktorým čelia európske štáty, pretrvávajú a pridali sa k nim aj ďalšie. Či je to rozdielna ekonomická výkonnosť, pretrvávajúca vysoká nezamestnanosť, alebo riziká sociálneho vylúčenia a chudoby. V súčasnosti únia rieši aj akútnu utečeneckú krízu a bezpečnostné riziká v súvislosti s hrozbou teroristických útokov.

Európske riešenia - banner

Európska komisia vidí riešenie týchto výziev aj v hlbšej integrácii a posilnenom jednotnom európskom postupe v ekonomických a politických otázkach. Preto sa v poslednom období v ekonomickej otázke zintenzívnilo úsilie posilniť a dobudovať Európsku hospodársku a menovú úniu aj ako nástroj na zvýšenie zamestnanosti a posilnenie hospodárskeho ras­tu.

„Hospodárska a menová únia nie je dokončená. Keď som nastupoval do funkcie, dal som sľub skonsolidovať a doplniť opatrenia, ktoré sme prijali počas krízy, a zabezpečiť, aby sa stali sociálne spravodlivejšími, a aby sa posilnila ich demokratická legitimita,“ uviedol predseda Európskej komisie Jean–Claude Juncker.

Ako čeliť globálnym výzvam

Proces posilnenia hospodárskej a menovej únie sa bude realizovať v dvoch fázach. Prvá fáza sa odštartovala správou „piatich predsedov“ v júli a následne v októbri prijatím balíka konkrétnych opatrení, ktoré sú založené na existujúcich nástrojoch. Tento balíček zahŕňa spustenie bankovej únie spojenej s ochranou vkladov Európanov, revidovaný prístup k európskemu semestru, zavedenie národných výborov pre konkurencieschop­nosť a poradnej európskej fiškálnej rady a jednotnejšie zastúpenie eurozóny v medzinárodných finančných inštitúciách.

Po dvoch rokoch sa vstúpi do druhej fázy, v ktorej sa zavedú ďalekosiahlejšie opatrenia, zamerané na to, aby sa proces prehlbovania stal záväznejší, aj pomocou vytvorenia ministerstva financií eurozóny.

Po finančnej a fiškálnej únii sa nakoniec v záverečnej fáze počíta najneskôr do roku 2025 aj s posilnením politickej únie.

„Európska hospodárska a menová únia potrebuje silné základy, v neposlednom rade preto, aby bola odolnejšia voči budúcim výkyvom a schopná čeliť globálnym výzvam, ktoré nás čakajú. Navrhujeme preto konkrétne kroky zamerané na zlepšenie pravidiel správy hospodárskych záležitostí EÚ, ktoré boli naposledy posilnené bezprostredne po kríze. Pravidlá máme k dispozícii, musíme ich používať rozumnejšie. Pokiaľ ide o budúcnosť, musíme využiť nasledujúce dva roky na dosiahnutie konsenzu pre rozsiahlejšie zmeny, ktoré budú potrebné na dobudovanie našej hospodárskej a menovej únie,“ povedal Valdis Dombrovskis, podpredseda Európskej komisie pre euro a sociálny dialóg.

Vlani Slovensko oslávilo piate výročie prijatia spoločnej meny. Podľa prieskumov ostáva v očiach Európanov aj napriek kríze a v lete vrcholiacim udalostiam v Grécku obľúbená. Októbrový prieskum Eurobarometer ukazuje, že dôvera Európanov v euro je v súčasnosti historicky najvyššia od roku 2002, keď ju Európska komisia začala pravidelne skúmať. Až 61 percent respondentov sa domnieva, že euro je pre ich krajinu prospešné, a 71 percent, že euro je dobré pre EÚ ako celok.

Kroky na dobudovanie hospodárskej a menovej únie

  • Jednotnejšie zastúpenie eurozóny v medzinárodných finančných inštitúciách
  • Systém štátnych výborov pre konkurencieschop­nosť
  • Poradná európska fiškálna rada
  • Dobudovanie bankovej únie a ochrana bankových vkladov
  • Prepracovaný európsky semester

Ochrana peňazí Európanov

Jedným z plánovaných krokov komisie v najbližších desiatich rokoch je vytvorenie silnejšej fi nančnej únie. Práve finančná kríza nastavila európskym lídrom zrkadlo v tom, že je nutné zladiť v celej EÚ a najmä v eurozóne reguláciu bankových činností a dohľad nad nimi. Kríza odhalila najmä to, že nesprávne posúdenie rizík bankovým sektorom môže ohroziť finančnú stabilitu členských štátov. Európska rada sa preto v júni 2012 dohodla prelomiť začarovaný kruh medzi bankami a vládami.

Jednou z reakcií EÚ na nápravu predchádzajúcich nedostatkov bolo vytvoriť dve nové inštitúcie, ktoré sú kľúčovými prvkami tzv. bankovej únie. Prvým kľúčovým prvkom je jednotný mechanizmus dohľadu (SSM), ktorý poveruje úlohou priameho bankového dohľadu Európsku centrálnu banku, aby sa zabezpečilo, že najväčšie banky v Európe budú na základe spoločných pravidiel pod nezávislým dohľadom.

Druhým kľúčovým prvkom je jednotný mechanizmus riešenia krízových situácií (SRM), ktorý je zodpovedný za plánovanie postupu v najhoršom možnom prípade, čiže v prípade zlyhania banky, aby sa zabezpečilo, že situácia sa vyrieši riadnym spôsobom s minimálnymi nákladmi pre daňových poplatníkov.

Snaha ušetriť daňových poplatníkov nákladov na riešenie krízových situácií bánk v budúcnosti by viedla k zmene v základných pravidlách, najmä ustanovení smernice o ozdravení a riešení krízových situácií bánk, podľa ktorých riešenie krízových situácií bánk budú financovať najmä akcionári a veritelia bánk. V prípade potreby sa môže poskytnúť aj doplnkové financovanie, a to prostredníctvom novozriadeného jednotného fondu na riešenie krízových situácií, ktorý je financovaný prostredníctvom bankového sektora. SSM je už plne funkčný, zatiaľ čo SRM má začať fungovať pravdepodobne v roku 2016. Jednotný fond na riešenie krízových situácií by mal dosiahnuť svoju cieľovú úroveň financovania v roku 2023.

Členovia eurozóny sa súčasťou bankovej únie stávajú automaticky, kým pre ostatné členské štáty je členstvo dobrovoľné. Členské štáty EÚ v súčasnosti garantujú bankové vklady do sumy 100–tisíc eur na osobu.

Nové opatrenie na posilnenie ochrany vkladov a ďalšie zníženie bankových rizík predstavila Európska komisia minulý týždeň. Komisia navrhuje systém, ktorý by sa vyvíjal v troch fázach. Pozostával by zo zaistenia vnútroštátnych systémov ochrany vkladov a po troch rokoch by sa transformoval na systém spolupoistenia, v rámci ktorého by sa príspevok EDIS postupne zvyšoval. Vytvorenie plne funkčného európskeho systému ochrany vkladov je ako záverečná fáza naplánované na rok 2024. Tento systém zahŕňa rad silných ochranných opatrení proti „morálnemu hazardu“ a zneužívaniu, s cieľom poskytnúť stimuly pre vnútroštátne systémy, aby k potenciálnym rizikám pristupovali obozretne.

otázky a odpovede

Prečo je potrebné posilnenie hospodárskej a menovej únie?
Európska hospodárska a menová únia (HMÚ) je v súčasnosti v oveľa lepšom stave ako pred fi nančnou krízou. Napriek pokroku, najmä pokiaľ ide o posilnenie správy hospodárskych záležitostí a spustenie bankovej únie, však HMÚ dnes stále nie je dobudovaná. Rozdiely v ekonomickej výkonnosti jednotlivých členských štátov eurozóny sú značné. Vzhľadom na takmer 18 miliónov nezamestnaných a mnohých ďalších občanov vystavených riziku sociálneho vylúčenia treba urobiť viac preto, aby eurozóna nadobudla skutočne pevnú štruktúru.

Ako sa to bude realizovať?
Vytvorenie rozsiahlejšej a spravodlivejšej hospodárskej a menovej únie bolo jednou z desiatich priorít, ktoré predseda Európskej komisie Jean Claude Juncker vytýčil vo svojich politických usmerneniach „Správa piatich predsedov“, ktorá bola prezentovaná 22. júna 2015, je základom pre dosiahnutie tohto cieľa v nasledujúcom desaťročí. Správa bola vypracovaná na žiadosť zo summitu lídrov eurozóny z októbra 2014 a Európskej rady z decembra 2014. Po prezentácii „správy piatich predsedov“ predsedom komisie, summitu eurozóny, Euroskupiny, Európskej centrálnej banky a Európskeho parlamentu, komisia 1. júla 2015 začala fázu procesu dobudovania HMÚ.

Aké sú tie opatrenia?
Balík opatrení prijatý kolégiom komisárov obsahuje revidovaný prístup k európskemu semestru vrátane posilneného demokratického dialógu a ďalšieho zlepšenia správy hospodárskych záležitostí, ako napríklad zavedenie štátnych výborov pre konkurencieschop­nosť a poradnej európskej fiškálnej rady, jednotnejšie zastúpenie eurozóny v medzinárodných finančných inštitúciách, najmä v Medzinárodnom menovom fonde. Uvádzajú sa v ňom kroky smerom k dobudovaniu bankovej únie, najmä prostredníctvom európskeho systému poistenia vkladov a opatrení na ďalšie zníženie rizika v bankovom systéme.

Seriál pripravujeme v spolupráci so Zastúpením Európskej komisie v SR

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Európske riešenia finančnej krízy