Slovensko naďalej postupuje k vyrovnanému rozpočtu

Slovensko naďalej smeruje k plneniu pravidla vyrovnaného rozpočtu, pričom výraznejšia odchýlka nenastala ani v roku 2014.

01.12.2015 10:36
debata (1)

Preto nie je potrebné aktivovať korekčné mechanizmy. Konštatuje to rezort financií vo svojej aktualizácii hodnotenia plnenia pravidla o vyrovnanom rozpočte za rok 2014, ktorá vychádza z údajov októbrovej notifikácie údajov o deficite a dlhu z Eurostatu.

Ako sa píše v správe, po zohľadnení aktualizovaných údajov októbrovej notifikácie dosiahol štrukturálny deficit v roku 2014 výšku 2,7 % hrubého domáceho produktu. "Štrukturálne saldo sa tak nachádzalo približne na aktuálnej referenčnej úrovni, zodpovedajúcej rovnomernej konsolidácii až do dosiahnutia strednodobého cieľa v roku 2017. V roku 2014 preto nedošlo k odchýleniu vo vývoji štrukturálneho salda,“ uvádza sa v materiáli.

O niečo horšie sme však dopadli s výdavkovým pravidlom, ktoré hodnotí vývoj upravených verejných výdavkov. To bolo totiž na medziročnej báze odchýlené o 0,8 % hrubého domáceho produktu. Po zohľadnení dodatočných faktorov v rámci celkového hodnotenia však ministerstvo financií konštatuje, že odchýlenie od výdavkového pravidla sa v takom prípade zmenšuje iba na 0,1 % hrubého domáceho produktu.

"Na základe celkového hodnotenia, ktoré zohľadňuje vývoj štrukturálneho salda a plnenie výdavkového pravidla, ministerstvo financií potvrdzuje, že pri napredovaní za strednodobým cieľom nedošlo v roku 2014 k výraznej odchýlke,“ tvrdí rezort financií.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #deficit