Elektronické diaľničné známky ľudia vítajú

Vodiči si už môžu kúpiť nové elektronické diaľničné známky pre budúci rok. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) v utorok odštartovala predpredaj elektronických známok, ktoré od 1. januára 2016 nahradia klasické nálepky.

01.12.2015 20:00
Počiatek Foto: ,
Minister dopravy Ján Počiatek si kúpil elektronickú známku na hraničnom priechode Čunovo.
debata (53)

Ľudia zmenu vo väčšine prípadov vítajú. Prinesie im viac komfortu a zastaví falšovanie známok. Známku si môžu kúpiť cez internet za nezmenenú cenu. Na osobné vozidlo ročná známka stojí 50 eur, 30-dňová 14 eur a 10-dňová 10 eur.

„Je to v prospech vodičov. Nemusia ich lepiť na okná a po skončení platnosti ich dávať z okien dolu. Kladne hodnotím aj to, že sa ich ceny nezvýšili. Vo všeobecnosti som za modernizáciu a teší ma, že opäť trochu dobehneme okolité štáty, lebo napr. v Maďarsku už majú takýto systém dávno,“ hovorí vodič Matej z Prievidze.

Zaplatiť za používanie diaľnic budú môcť vodiči aj priamo na predajných miestach, medzi ktorými nebudú chýbať napríklad čerpacie stanice. Do predajnej siete diaľničiari zaradili aj samoobslužné automaty, ktoré budú rozmiestnené na hraničných priechodoch.

Predpredaj známok prebieha oddnes približne na 150 predajných miestach po celom Slovensku. Do konca roka by ich počet mal stúpnuť na 250. NDS plánuje túto sieť aj naďalej rozširovať. Kto bol však naučený kupovať diaľničné nálepky na poštách, po novom tak už nebude môcť urobiť.

Od utorka je navyše možné kúpiť elektronickú diaľničnú známku pre budúci rok aj prostredníctvom internetu (www.eznamka.sk) alebo mobilnej aplikácie.

„Na prvý pohľad to vyzerá jednoduchšie ako doterajší spôsob. Netreba lepiť známky na okno. Človek zaplatí a má pokoj. Kúpa cez internet môže byť aj rýchlejšia a pohodlnejšia. Uvidíme, ako to však bude fungovať v praxi,“ povedala vodička Erika zo Spišskej Novej Vsi.

Či už budú vodiči kupovať svoju známku na predajnom mieste, alebo prostredníctvom internetu a mobilnej aplikácie, v každom prípade budú musieť zadať evidenčné číslo svojho auta a krajinu registrácie. Okrem toho do systému môžu dobrovoľne zadať aj svoju e-mailovú adresu, prípadne číslo mobilného telefónu.

Tie budú slúžiť na notifikáciu vodičov. Motoristi budú takto upozorňovaní napríklad na koniec platnosti známky. Rovnako týmto spôsobom dostanú aj potvrdenie o zakúpení diaľničnej známky. Tlačiť si ho však nebudú musieť.

zväčšiť Potvrdenie o úhrade diaľničnej známky
úhrada, NDS, elektronická diaľničná známka Potvrdenie o úhrade diaľničnej známky

Platba za elektronické diaľničné známky bude možná v hotovosti alebo kartou. Pri nákupe cez internet alebo mobilnú aplikáciu budú mať vodiči možnosť platiť platobnou kartou. „Myslím si, že je to dobrá vec. Nákup však bude možno komplikovanejší. Výhodou však určite bude, že niektorí vodiči už nebudú po diaľniciach jazdiť načierno,“ povedal Peter z Rimavskej Soboty.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #elektronické diaľničné známky #vodiči