Úspešné biznisy zakladajú už vysokoškoláci

Čoraz viac slovenských vysokoškolákov začína s prvými podnikateľskými aktivitami už počas štúdia. Zakladajú tzv. startupy (inovatívne firmy), s ktorými chcú preraziť aj za hranicami Slovenska.

03.12.2015 14:30
študentská podnikateľská cena, Mária Demjanovičová Foto: ,
Vysokoškoláčka Mária Demjanovičová, jedna z tohtoročných víťazov Študentskej podnikateľskej ceny, tvrdí, že zosúladiť štúdium s podnikaním nie je problém. Rovesníkom zároveň radí, aby sa viac zamerali na to, čo ich baví a nehľadali za všetkým len veľké peniaze.
debata (3)

Oproti klasickému podnikaniu sú iní v tom, že ponúkajú trhu nové kreatívne služby či tovary. Krajina však stále v rozvoji startupovej komunity nedosahuje západný štandard.

Kým len za vlaňajšok vzniklo vo Veľkej Británii, ktorej sa súčasná vláda chce v podpore startupov rovnať, vyše 15-tisíc nových inovatívnych spoločností, na Slovensku je ich v súčasnosti iba 600. Tie spolu zamestnávajú 3-tisíc ľudí. Za posledné tri roky ich bolo dvakrát toľko, no väčšina z nich neprežila počiatočnú fázu premeny na podnikateľský subjekt.

Študentka Fakulty riadenia a informatiky na Žilinskej univerzite Mária Demjanovičová, ktorá začala podnikať len pred rokom, tvrdí, že najťažšie je zohnať investora. Pre banky sú totiž podobné biznisy mimoriadne rizikové, preto málokedy dostanú úver.

Nové nápady a riešenia si pritom vyžadujú nemalé finančné prostriedky. Mladá vysokoškoláčka sa preto spoliehala aj na výhru v súťaži Študentská podnikateľská cena, ktorá by jej biznis „nakopla“.

„Je to skvelá možnosť, ako zviditeľniť náš projekt a nájsť potenciálneho investora,“ hovorí. Na slovenskom trhu chce preraziť s projektom recyklácie dreveného odpadu, z ktorého vyrába originálny dizajnový nábytok. Momentálne má malú dielňu v Žiline.

„Študenti podnikatelia by nemali v začiatkoch myslieť na veľké peniaze, ale na to, aby mali z práce radosť, aby ich to napĺňalo. Ja som do toho išla s tým, že chcem prispieť k riešeniu globálneho problému recyklácie,“ povedala Mária.

Študentská podnikateľská cena, ktorej je denník Pravda tento rok hlavným mediálnym partnerom, podporuje študentov v tom, aby pracovali na svojom podnikateľskom sne už počas školy a zároveň ho začali počas štúdia aj realizovať.

Do súťaže sa môžu každoročne prihlásiť študenti dennej alebo externej formy štúdia na niektorej z fakúlt vysokých škôl na Slovensku, ktorí sú vo veku 18 až 35 rokov, sú majiteľmi alebo spolumajiteľmi spoločnosti a zároveň pôsobia v exekutíve spoločnosti. Študent musí byť slovenským občanom.

Mladí prínosom pre ekonomiku

Nápady mladých Slovákov prinášajú zlepšenia a pomáhajú domácej ekonomike. Príkladom je aj Dušan Matuška, študent Fakulty manažmentu Univerzity Komenského v Bratislave, ktorý prišiel s myšlienkou ponúkať ľuďom možnosť aktívneho pohybu.

„Budujeme spoločne s kamarátmi partnermi ihriská na cvičenie s vlastnou váhou v mestách a na súkromných pozemkoch. Tu sa ľudia môžu stretávať, zmysluplne tráviť svoj voľný čas a navzájom sa posúvať vpred,“ opisuje svoj biznis Dušan.

Aby neboli firmou, ktorá tieto ihriská len stavia, ponúkajú popri tom možnosť aktívnej workout dovolenky v zahraničí, pravidelných tréningov pre verejnosť, workshopy na školách pre mládež a workout vystúpenia. Dušanov projekt pritom vznikol len minulý rok.

„Primárne bola firma zameraná len na výstavbu ihrísk, no dnes už chceme oblasť cvičenia s vlastnou váhou podchytiť globálnejšie. V polovici decembra už bude stáť naše deviate ihrisko. Tri z toho sú v Chorvátsku a jedno v Rakúsku. V rámci výstavby je naším cieľom spolupráca s developermi a firmami budujúcimi montované domy a chceme ponúkať ihriská ako benefit k nim. Už teraz máme naplánovanú výstavbu siedmich ihrísk na začiatok roku 2016,“ hovorí Dušan.

Na budúci rok chcú vstúpiť na rakúsky trh a preraziť viac aj v Chorvátsku. V pláne majú aj Taliansko, Francúzsko, Nemecko a Spojené arabské emiráty. „Chceme spolupracovať s desiatkami základných škôl na Slovensku a poskytovať mládeži alternatívne vzdelávanie v rámci pohybu a cvičenia s vlastnou váhou,“ dodal Dušan.

Pomoc od štátu

Slovenská vláda začínajúcim podnikateľom umožní od nového roka zakladať tzv. jednoeurové akciovky. Rezort financií pripravil legislatívu, ktorá zlepší prístup startupov ku kapitálu. Ide o novú formu kapitálovej obchodnej spoločnosti.

Takáto zjednodušená akciovka bude môcť vydávať cenné papiere, teda akcie aj podnikové dlhopisy s rôznymi právami, čo má uľahčiť vstup investorov do startupov, ako aj ich prípadný výstup.

Od nového roka bude štát takisto odpúšťať na tri roky platenie daňových licencií či ponúkať finančné kupóny na mentoring. Vláda ešte vlani schválila, že všetky firmy, ktoré nie sú platcami DPH, majú tento rok za zdaňovacie obdobie minulého roka uhradiť štátu licenciu vo výške 480 eur.

Pri firmách platiacich DPH je výška licencie stanovená od 960 eur až do 2 880 eur v prípade veľkých podnikov s obratom nad pol milióna eur ročne. Začínajúce firmy mali mať tieto licencie odpustené v prvých návrhoch na jeden rok, nakoniec to vláda predĺžila na obdobie troch rokov.

Pôjde o firmy, v ktorých majú zakladajúci inovátori 51-percentný podiel vlastníctva firmy. Firma nesmie mať viac ako tri roky. To, či ide o startup a či má právo na úľavy od štátu, budú posudzovať odborníci z mimovládnych organizácií a bývalí startupisti. Pôjde o zoznam niekoľkých desiatok hodnotiteľov, ktorí majú nezávisle od vlády posudzovať jednotlivé firmy.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #podnikatelia #startup