Moody's: Odchod Británie z EÚ poškodí jej ekonomiku

Prípadný odchod Veľkej Británie z Európskej únie by zhoršil stav britskej ekonomiky, keďže by poškodil obchod a investície.

04.12.2015 09:15
debata (6)

Taktiež by mohol znamenať riziko zníženia úverového ratingu krajiny. Vo štvrtok to uviedla agentúra Moody's. Takzvaný brexit by podľa nej znamenal, že krajinu by čakalo obdobie neistoty. Musela by totiž rokovať o obchodných dohodách s bývalými partnerskými krajinami EÚ.

Britský premiér David Cameron prisľúbil, že pred koncom roka 2017 bude v krajine referendum o zotrvaní Veľkej Británie v EÚ. Ešte pred hlasovaním sa bude Cameron pokúšať o vyrokovanie nových pravidiel v rámci únie. Agentúra Moody's má pochybnosti o niektoré domnelých výhodách odchodu Británie z EÚ. Agentúra dodala, že Veľká Británia získa na tom, že už nebude prispievať do európskeho rozpočtu približne 0,6 % hrubého domáceho produktu ročne. Úspech Nemecka pri exporte do Číny a ďalších rozvíjajúcich sa krajín však podľa agentúry Moody's ukazuje, že členstvo v EÚ nie je prekážkou pre obchod s krajinami, ktoré členmi únie nie sú.

Agentúra Moody's a taktiež konkurenčná agentúra Fitch Ratings v roku 2013 znížili rating Veľkej Británie o jeden stupeň oproti najvyššiemu hodnoteniu AAA. Dôvodom bolo to, že vláda znižovala rozpočtový deficit pomalšie, ako plánovala. Najvyšší rating má Veľká Británia naďalej od agentúry Standard & Poor's. Agentúra však v októbri varovala, že odchod Británie z EÚ by mohol znamenať zhoršenie ratingu o dva stupne.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Moody's