Palivá zlacnejú, rozhodli šejkovia

Slovenskí motoristi v najbližších týždňoch ušetria na tankovaní. Pozitívnu správu priniesli výsledky oficiálneho zasadnutia OPEC (Organizácia krajín vyvážajúcich ropu, pozn. red.) vo Viedni, kde sa krajiny na čele so Saudskou Arábiou nedohodli na znižovaní produkcie čierneho zlata. Práve naopak, ťažiť sa ho bude ešte viac.

07.12.2015 00:00
debata (22)

Aktuálne je pritom ropy na trhu stále veľa, no dopyt slabne. Cena ropy v reakcii na správu spadla zo 42 dolárov pod 40 dolárov za barel.

„Ceny palív po odraze zo začiatku novembra opätovne klesajú. Aktuálne vidíme priestor pre pokles cien benzínu pod 1,2 eura za liter a nafta by tiež mohla zlacnieť ešte o 2–3 centy,“ tvrdí analytik J&T banky Stanislav Pánis. Niektorí ekonómovia odhadujú až 5-centové zlacnenie. Najlacnejšie pumpy majú už teraz naftu za 1 euro za liter. „Predpokladám, že cena ropy v najbližších mesiacoch sa bude pohybovať na úrovni 40 až 50 dolárov za barel,“ povedal investičný analytik spoločnosti Colosseum Petr Habiger.

V súčasnosti OPEC ťaží zhruba o 1,5 až 2 milióny barelov (1 barel =159 litrov, pozn. red.) denne viac, ako stanovujú jeho produkčné kvóty. Celkovo denne krajiny OPEC vyťažia podľa stanovených kvót spolu 30 miliónov barelov denne. OPEC v piatok oficiálne zvýšil kvóty na 31,5 milióna barelov denne. Agentúra Bloomberg však upozorňuje, že v októbri priemerne ťažili členovia OPEC 31,4 milióna barelov denne, takže zvýšením produkčných kvót vlastne len „legitimizovali“ svoju doterajšiu nadprodukciu.

Saudská Arábia by aj pristúpila na zníženie ťažby, ale len v prípade, ak sa k jej obmedzeniu zaviažu okrem členov OPEC aj nečlenské krajiny ako Rusko, Mexiko, Omán a Kazachstan. Nechce totiž prísť o dominantné postavenie na trhu, pričom už dlhodobo bojuje aj proti alternatívnym bridlicovým ťažiarom v Spojených štátoch amerických.

Členské a nečlenské krajiny OPEC naposledy spolupracovali na riešení problému nízkych cien pred 15 rokmi. Odvtedy však Rusko opakovane nereaguje na výzvy na spoločný postup, dokonca zvýšilo svoju produkciu o 70 percent.

Saudská Arábia má problém dohodnúť sa aj s členmi kartelu. Požiadavka, aby Irak zmrazil svoju produkciu na súčasnej úrovni, ktorá predstavuje približne štyri milióny barelov, nebola vypočutá, keďže krajina má dlhodobo problémy dosiahnuť vyrovnaný rozpočet aj napriek zvýšeniu produkcie. Irán už viackrát uviedol, že sa bude snažiť opäť získať svoj podiel na trhu s ropou hneď, ako sa zrušia sankcie západných krajín proti nemu začiatkom budúceho roka.

Nateraz si nízke ceny ropy môže Saudská Arábia dovoliť. Pomáhajú jej v tom štátne rezervy, ktoré aktuálne dosahujú zhruba 648 miliárd dolárov, čo je však najnižšia úroveň od konca roku 2012. Ešte pred desiatimi rokmi, teda na konci roku 2005, dosahovali tieto rezervy len okolo 152 miliárd dolárov.

„Saudská Arábia má dostatok rezerv, aby fungovala pri súčasných nízkych cenách niekoľko rokov. Motivácia k zníženiu kvót je silná, keďže dajme tomu zníženie ťažby o 10 percent by vyrovnalo ponuku a dopyt a poslalo by to ceny ropy prudko nahor. Pokiaľ by bola cena ropy napríklad 80 dolárov za barel, tržby krajín OPEC by vzrástli takmer o polovicu,“ komentuje analytik X-Trade Brokers Kamil Boros. Ako dodáva, zatiaľ však Saudská Arábia preferuje trhový podiel.

„Vyššie ceny ropy by totiž vrátili do hry amerických producentov bridlicovej ropy, pre ktorých sú prijateľné ceny niekde okolo 60–65 dolárov za barel. Zatiaľ Saudská Arábia dúfa v prirodzené priblíženie sa dopytu a ponuky, pokiaľ to dlho nebude prichádzať, bude uvažovať nad znížením kvót,“ poznamenal Boros.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #ropa