Po Vitane kupujú Nóri aj českú firmu Hamé

Nórska firma Orkla podpísala zmluvu o kúpe výrobcu potravín Hamé za 175 miliónov eur. Transakciu posúdia protimonopolné úrady. Orkla už vlastní Viatnu. Uviedol to hovorca Vitany Milan Linka.

11.12.2015 09:19
debata (6)

Predávajúcou spoločnosťou je kapitálový holding Decapterus so sídlom v Luxembursku. Kúpna cena bude uhradená z existujúcich úverov.

Orkla v strednej Európe okrem Vitany vlastní rakúsku spoločnosť Felix a rumunskú Orkla Foods Romania. „Silnejšia pozícia v strednej Európe zaistí Orkla priestor pre ďalší rast na týchto trhoch,“ povedal k transakcii viceprezident spoločnosti Orkla Atle Vidar Nagel-Johansen.

Prevzatím Hamé zdvojnásobí Orkla svoj obrat v strednej Európe, uviedol hovorca Linka. Hamé vlani vykázala tržby 4,9 miliardy českých korún a čistý zisk 234 miliónov Kč. Takmer 70 percent tržieb je z Českej republiky a Slovenska.

Médiá v minulosti špekulovali tiež o ďalších uchádzačoch o Hamé. Záujem mal údajne fond Hartenberg, ktorý hospodári so súkromnými miliardami ministra financií Andreja Babiša (ANO), alebo chorvátska potravinárska skupina Podravka.

Hamé má v Česku a na Slovensku vedúcu pozíciu na trhu u paštét, hotových jedál, konzervovanej zeleniny, džemov a detskej výživy. Medzi najznámejšie značky firmy so sídlom v Kunoviciach patrí Hamé, Májka, Znojmia a OTMA. Silnú trhovú pozíciu u paštét má Hamé tiež v Maďarsku, Rumunsku a Rusku. Firma má približne 2400 zamestnancov a desať výrobných závodov.

Orkla je popredným dodávateľom značkového spotrebného tovaru a riešenia v oblasti potravín, drogistického tovaru a pekárstva v Škandinávii, v Pobaltí, na niektorých trhoch v strednej Európe a v Indii. S akciami Orkla sa obchoduje na burze v Osle, kde je aj centrála firmy. Skupina Orkla mala vlani zhruba 13 000 zamestnancov a jej ročný obrat bol 30 miliárd nórskych korún.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Hamé #Orkla #Vitana