Slovensko a Jaguar podpísali zmluvu, stimuly dosiahnu 130 miliónov eur

Zástupcovia slovenskej vlády a samosprávy v piatok podpísali investičnú zmluvu so spoločnosťou Jaguar Land Rover. Nová automobilka vznikne pri Nitre a zamestná tisíce ľudí. Bude to prvý závod spoločnosti v kontinentálnej Európe. Dostane stimuly vo výške 130 miliónov eur.

11.12.2015 09:45
debata (133)

Slovenskú vládu pri podpise zmluvy zastupovali premiér Robert Fico a minister hospodárstva Vazil Hudák. Za Jaguar Land Rover podpísal zmluvu šéf automobilky Ralf Dieter Speth. Nitriansku samosprávu zastupoval primátor Jozef Dvonč.

Ešte pred podpisom sa vláda zišla na mimoriadnom zasadnutí, kde túto zmluvu odobrila. Jaguar Land Rover je štvrtá automobilka, ktorá postaví svoj výrobný závod na Slovensku. Závod pri Nitre dá prácu od dvoch do štyroch tisíc ľuďom, ďalšie tisíce sa budú podieľať na jeho chode v subdodávateľských firmách.

Nová automobilka preinvestuje viac ako 1,1 miliardu libier. Stavať chce začať už v budúcom roku a prvé automobily by mohli zísť z výrobnej linky v roku 2018. Ralf Dieter Speth potvrdil, že súčasťou záväzku sú aj investície do výskumu nových technológií, konkrétne spomenul využitie hliníka pri výrobe áut. Speth ocenil vyjednávací tím ľudí na slovenskej strane, ktorí podľa neho ukázali, že nové technológie sú na Slovensku vítané a uľahčili automobilke rozhodovanie, kam investíciu umiestniť. Na Slovensku chce firma robiť špičkové vozidlá s využitím „ľahkých“ technológií. Ráta spočiatku so zamestnávaním priblížne 2800 ľudí. Bude schopná vyrobiť 300-tisíc vozidiel ročne, pri rozbehu by to malo byť približne 180-tisíc áut.

"Vláda nám pripravila veľmi dobré investičné prostredie. Máte veľmi dobré meno vo vysokej kvalite výroby. Tu v srdci Európy máme výbornú lokalitu. K nášmu výberu Slovenska prispel aj veľký dodávateľský reťazec,“ povedal podľa agentúry SITA po podpise investičnej zmluvy Speth.

Podľa premiéra Roberta Fica v prospech Slovenska rozhodlo niekoľko faktorov. V prvom rade to bola kvalita ľudí na Slovensku. Dôležitá bola takisto kvalita krajiny ako takej a stabilné i solídne podnikateľské prostredie. Ako tretí faktor uviedol kroky vlády, ktorá dokázala pružne reagovať na požiadavky investora. Je to obrovský úspech pre Slovensko aj automobilku, uviedol Fico. Investičné stimuly, ktoré automobilka získa, budú vo výške 130 miliónov eur, čo je približne 9 % z celkovej investície.

Jaguar Land Rover vlastní od roku 2008 indická automobilka Tata.

133 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #automobilky #Jaguar Land Rover