Zlodeji rušia diaľkové zamykanie áut

Majitelia áut by si v predvianočnom období mali dávať pozor na diaľkové zamykanie svojich áut. Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) motoristickú verejnosť upozorňuje na množiace sa prípady krádeží, keď dochádza k úmyselnému rušeniu signálu z diaľkového zamykania auta, v dôsledku čoho ostáva vozidlo nezamknuté.

11.12.2015 15:30
debata (20)

„RÚ preto odporúča vždy pred odchodom od vozidla presvedčiť sa, či je skutočne uzamknuté a predísť tým odcudzeniu vecí v nezabezpečenom vozidle. V prípade odcudzenia vecí z neuzamknutého vozidla navyše hrozí, že poisťovňa zníži poistné plnenie alebo odmietne plniť,“ upozorňuje vodičov Roman Vavro, tlačový hovorca RÚ.

Rušenie signálu z diaľkového zamykania auta nemusí byť len úmyselné. Môžu ho spôsobovať aj iné zariadenia, ktoré majú poruchu. RÚ v minulosti zaznamenal viacero takýchto prípadov. Podľa RÚ na istom parkovisku v Bratislave nemohli vodiči zamykať svoje autá kvôli chybnému zariadeniu na prenos dát umiestnenému v obchodnom dome. V inom prípade znemožňoval zamknutie vozidla chybný alarm vo vedľa zaparkovanom aute, termostat plynového kotla alebo tlačiareň k osobnému počítaču.

Diaľkové ovládače sú vysielacie zariadenia malého výkonu. „Vyskytli sa prípady, keď motoristi nahlásili možné rušenie, ale napokon problémom boli len vybité baterky v ovládačoch,“ dodáva Vavro.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #zlodeji #krádež auta #diaľkové zamykanie