Pri Nitre je rušno, pripravujú lokalitu pre Jaguar

Výstavba závodu pre automobilku Jaguar Land Rover sa začne budúci rok. S prípravami lokality začali už dávnejšie.

14.12.2015 09:00
Jaguar Land Rover, Nitra, pozemok Foto: ,
Jaguar Land Rover zvážil nielen miesto budúceho závodu (na snímke), ale preskúmal kvalitu škôl v Nitre, aby si overil, či v regióne nájde 3-tisíc zamestnancov. ,,Chcel ísť do mesta, kde je vysoké aj stredné školstvo. Meralo sa to desaťkrát. Obe strany sú presvedčené, že bude dostatok pracovnej sily. Je to spádová oblasť," tvrdí premiér Robert Fico.
debata (3)

Denník Pravda sa bol na mieste pozrieť v piatok. Na obrovskom priestore pod Dražovským kostolíkom bolo vidieť kopy štrku, ktorý bagre rozvážali po ploche, pohybovali sa tam nákladné autá.

Výrobné haly majú vyrásť v strategickom priemyselnom parku pri Nitre s rozlohou 733 hektárov, ktoré sú v katastroch nitrianskych mestských častí Zobor, Dražovce, Mlynárce a obcí Čakajovce, Zbehy a Lužianky.

Budúci park pretínajú železničné koľajnice medzi Lužiankami a Dražovcami. Uvažuje sa, že trať v tomto úseku kvôli automobilke zrušia. „Už desať rokov tu nepremáva osobná železničná doprava a je na nej iba minimum nákladnej dopravy,“ povedala hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky Martina Pavlíková.

Ukončenie trate naznačuje aj to, že na násype, po ktorom vedú koľajnice, vyrúbali stromy. Uložili ich neďaleko na jednu kopu. V piatok sa tu pohybovalo asi 20 ľudí. Súkromná strážna služba upozorňovala, že vstup na stavenisko je zákazaný. Oficiálne tu robí hydrogeologický prieskum spoločnosť Strabag. Zákazku si u nej objednala Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO). Podľa niektorých odborníkov majú práce v lokalite väčší rozsah, ako je hydrogeologický prieskum.

„Pri ňom nie je potrebná ani jedna fúra štrku alebo kameňa, to sú vrty. Tu navážajú kamióny tisícky kubíkov materiálu. To nie je prieskum, ale prípravné práce na stavbu, Pokiaľ ja viem, nemajú stavebné povolenie,“ povedal pre agentúru SITA Jaroslav Duška, ktorý roky pracuje v stavebníctve.

Na mieste budúceho závodu stoja vrtné sústavy, ktoré sa používajú na hĺbenie jám pre základy stavby. Nie je však jasné, či stroje aj využívajú alebo len čakajú, kým príde ich čas. Bez stavebného povolenia však vŕtať nemôžu. Povolenie v prípade významnej investície udeľuje Okresný úrad v Nitre. S otázkami, či úrad dával súhlas so stavebnými prácami, sme sa obrátili na jeho prednostu Mareka Illéša. Zatiaľ neodpovedal. Pred časom sa však vyjadril, že firma má povolenie na prieskumné a zabezpečovacie práce. Hovorkyňa Strabagu Edita Novotná avizovala, že sa k rozsahu prác a k stavebnému povoleniu vyjadrí tento týždeň.

Strabag si najal aj archeológov z Prešova, ktorí tu už niekoľko týždňov prekopávajú zem. Vysvetlil to tým, že vlastným výskumom chcel predísť poškodeniu prípadných nálezísk. Nedávno hektáre pôdy medzi súčasným priemyselným parkom a železnicou zahrnuli štrkom. Peter Bisták z Krajského pamiatkového úradu v Nitre, ktorý výskum dozoruje, tvrdí, že štrk naviezli tam, kde už výskum prebehol a nálezisko sa nepotvrdilo.

Doteraz sa podarilo vykopať predmety z mladšej železnej doby, z rímskej doby, z doby sťahovania národov a z vrcholného stredoveku. Archeológ Július Vavák pre Pravdu povedal, že začať archeologický výskum ako súčasť hydrogeologického prieskumu nie je bežný postup. Naznačuje to podľa neho snahu začať s prácami čo najskôr. P

o podpise zmlúv s investorom by namiesto SARIO mala zahraničnú investíciu zabezpečovať štátna firma MH Invest, ktorá je zodpovedná za vybudovanie strategického parku. Jej úlohou je nájsť stavebníka pre prípravu infraštruktúry, ale aj zabezpečiť riadny archeologický výskum. Ak MH Invest vyhlási súťaž na archeologický výskum, Archeologický ústav Slovenskej akadémie vied v Nitre sa do nej plánuje zapojiť.

„Určite dáme ponuku. Neviem si však predstaviť, ako by sa mal robiť výskum na štrkom zavezených plochách. Na strane druhej sú tam stále voľné priestory, ktoré sú vhodné na výskum. Pri dobrej organizácii mohli archeologické práce vo veľkom objeme prebiehať na celom území, kde sa už plánuje výstavba,“ pripomenul riaditeľ ústavu Matej Ruttkay.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #Nitra #Jaguar Land Rover