Čínski ekológovia žalujú Volkswagen: V honbe za ziskom skresľoval emisie

Čínska ekologická skupina podala žalobu na nemeckú automobilku Volkswagen. Je to pre používanie softvéru, ktorý umožňoval skresľovať výsledky merania emisií.

16.12.2015 09:25
debata (3)

Podľa čínskych štátnych médií je to prvá žaloba chrániaca verejné záujmy podaná na automobilku v Číne. Tá je najväčším automobilovým trhom sveta.

Čínska nadácia pre starostlivosť o zachovanie biodiverzity a zeleného rozvoja (CBCGDF) na svojich internetových stránkach zverejnila krátke vyhlásenie, v ktorom uviedla, že podala žalobu na súde vo východočínskom prístavnom meste Tchien-ťin.

Denník China Daily napísal, že skupina podala žalobu, pretože Volkswagen „vyrábal problematické vozy kvôli honbe za vyšším ziskom a obchádzal čínske zákony, čo zhoršilo znečistenie ovzdušia a ovplyvnilo verejné zdravie i práva“.

Volkswagen v septembri priznal, že do približne 11 miliónov naftových áut po celom svete inštaloval softvér umožňujúci manipulovať s testami emisií. Automobilku kvôli tomu vyšetrujú úrady v niekoľkých krajinách a bolo na ňu podaných niekoľko žalôb.

V Číne sa predalo iba 1950 týchto áut. Avšak tamojší úrad pre kontrolu kvality v októbri uviedol, že je správou „veľmi znepokojený“ a bude požadovať nápravu.

Dcérska spoločnosť Volkswagenu, ktorá je zodpovedná za dovoz áut so softvérom umožňujúcim obchádzať meranie emisií, chce žalobe venovať maximálnu pozornosť. Zatiaľ však nedostala obvinenia od súdu, uviedla agentúra Reuters. Automobilka plánuje aktualizáciu softvéru a predloží technické riešenie úradom, akonáhle ho bude mať.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Volkswagen #emisie