Hudák bude rokovať s Enelom, štát chce mať opciu na akcie elektrární

Minister hospodárstva Vazil Hudák dostal poverenie od vládneho kabinetu rokovať s talianskou spoločnosťou Enel o memorande, ktoré má štátu zaručiť v budúcnosti možnosť odkúpiť od Enelu jeho 17-percentný podiel v Slovenských elektrárňach (SE). Ako povedal na tlačovej besede po stredajšom rokovaní vlády premiér Robert Fico, dohoda na memorande medzi štátom a Enelom zatiaľ nie je.

16.12.2015 16:09
debata (4)

"Minister hospodárstva prišiel s tým, že s čím ide na rokovania a my sme mu to odobrili. Minister teraz začína hovoriť s Enelom o tom, o čom sme hovorili na vláde. Ak bude dohoda na opcii, na posilnenie postavenia štátu v štruktúrach Slovenských elektrární a pokiaľ ide o dokončenie tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce, tak minister hospodárstva má zelenú, aby toto dohodol,“ povedal Fico.

Taliansky Enel v súčasnosti rokuje s EPH o predaji svojho 33-percentného podielu v Slovenských elektrárňach. Zvyšných 33 % akcií chcú Taliani predať po dostavbe mochoveckých blokov. Ak sa Enel v budúcnosti nakoniec rozhodne predať svoj 33-percentný podiel tak, ako to v súčasnosti deklaruje, štát by mal mať podľa slov predsedu vlády predkupné právo na 17-percentný podiel elektrární na obdobie šiestich mesiacov. „Uplatníme si ju až po dokončení a naštartovaní Mochoviec,“ zdôraznil Fico. Po prípadnom uplatnení predkupného práva by sa štát stal 51-percentný akcionárom Slovenských elektrární, keďže v súčasnosti vlastní 34-percentný podiel.

Podľa predsedu vlády príchodom tretieho investora do Slovenských elektrární sa neohrozí dostavba mochoveckých jadrových blokov. „Musí byť v záujme všetkých dokončiť Mochovce. Preto si nemyslím, že by vstup nejakého nového majiteľa do Slovenských elektrární malo ohroziť dostavbu jadrových blokov. Ja si viem ťažko predstaviť horšie riadenie ako talianske. Takže to môže byť len a len lepšie,“ uzavrel Fico.

Česká energetická skupina EPH v utorok informovala, že sa dohodla s talianskou spoločnosťou Enel na kúpe podielu v Slovenských elektrárňach. „Môžeme potvrdiť, že medzi EPH a spoločnosťou Enel bola dosiahnutá dohoda o všetkých komerčných a zmluvných podmienkach transakcie. Zmluva o predaji však zatiaľ nebola podpísaná, takže do toho okamihu nebudeme poskytovať viac informácií,“ dodal Častvaj.

Podľa informácií portálu vEnergetike.sk do Vianoc by mali obe strany podpísať dokumenty týkajúce sa predaja. Pre vstup nového investora do slovenského dominantného výrobcu elektriny však bude potrebné splniť ešte mnoho odkladacích podmienok, čo môže trvať aj niekoľko mesiacov.

Spoločnosť Slovenské elektrárne je najväčším výrobcom elektriny na Slovensku. V apríli 2006 sa jej hlavným akcionárom stala spoločnosť Enel so 66-percentným podielom. Zvyšných 34 % akcií vlastní Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky. Na kúpu slovenského výrobcu elektriny vynaložil Enel pred deviatimi rokmi necelých 840 miliónov eur. Spoločnosť Slovenské elektrárne disponuje vyše päťtisíc megawattmi inštalovaného výkonu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Mochovce #Enel #EPH