Pod Pentu budú patriť aj pobočky Sberbank

Finančný žralok Penta nezostal dlho hladný. Stredoeurópska investičná skupina sa dohodla vo štvrtok na podpise zmluvy o kúpe majoritného podielu akcií v spoločnosti Sberbank Slovensko.

17.12.2015 10:23 , aktualizované: 18.12.2015 14:00
Sberbank Foto: ,
Penta získa aj sieť bánk Sberbank Slovensko.
debata (10)

Zmena vlastníkov nebude mať priamy dosah na 100-tisíc klientov, ktorí majú konto v slovenskej pobočke banky.

O banku sa okrem Penty uchádzala ďalšia finančná skupina J&T a belgická banko-poistná skupina KBC, ktorá na Slovensku vlastní skupinu ČSOB. V boji o banku však zvíťazila Penta, ktorá sa stane väčšinovým vlastníkom 99,5 percenta akcií. Zvyšných 0,5 percenta patrí podľa informácií finančnej skupiny malým retailovým investorom.

„Dohoda o zmene majiteľa Sberbank Slovensko nič nemení na záväzkoch, ktoré má banka voči svojim klientom. Zmena majiteľa banky nemá vplyv na bezpečnosť úspor klientov Sberbank Slovensko,“ potvrdil hovorca Sberbank Slovensko Jakub Mendel.

Prvé špekulácie týkajúce sa predaja slovenskej dcéry ruskej Sberbank sa objavili ešte začiatkom tohto roka. Rusku, ktorého snahou bolo posilniť svoje postavenie v bankovom sektore na trhoch strednej Európy, spravili škrt cez rozpočet sankcie EÚ ako odpoveď za ruskú anexiu Krymu. Pôvodné plány Sberbank Slovensko totiž počítali s nákupom jednej z troch najväčších domácich bánk najneskôr do konca roku 2018. Najväčšia ruská banka sa po prvý raz ocitla aj na americkom sankčnom zozname, ktorý Američanom zakazoval poskytovať banke Sberbank úvery s dlhšou ako 30-dennou splatnosťou.

„Biznis model Sberbank Europe bol ovplyvnený dvoma zásadnými zmenami. Prvou sú extrémne nízke úverové sadzby a druhou sankcie, ktoré boli uvalené zo strany USA a EÚ na Rusko po vypuknutí krymskej krízy. Skupina Sberbank sa preto rozhodla prehodnotiť svoj biznis model v Európe, ktorého výsledkom je aj odpredaj podielu v Sberbank Slovensko,“ pokračuje Mendel.

Suma transakcie nie je známa. „Keďže konečné uzavretie transakcie je ešte podmienené súhlasom Protimonopolného úradu SR a Európskej centrálnej banky, nebudeme sa v tejto chvíli vyjadrovať ku konkrétnej stratégii a ďalším krokom. Taktiež platí, že zmluvné strany sa dohodli na nekonkretizovaní výšky kúpnej ceny za tento podiel,“ vyjadril sa hovorca Penty Gabriel Tóth. Finanční žraloci sú v bankovom sektore draví. V roku 2013 ovládla skupina J&T Poštovú banku, ktorej jediným majiteľom bol dovtedy Mário Hoffman. Skupina Penta je zase od roku 2007 jediným akcionárom Privatbanky a v roku 2011 sa zase stala väčšinovým vlastníkom Prima banky (vtedajšia Dexia banka). Spolumajiteľom Penty je Jaroslav Haščák. Pikantné je, že Penta sa dostala k Sberbank, pričom ruská skupina poskytla vlani kľúčový úver 870 mil. eur Slovenským elektrárňam (SE). Do SE pritom aktuálne vstupuje Energetický a průmyslový holding v pozadí s J&T a ďalším vplyvným finančníkom Patrikom Tkáčom.

„Cieľom Penty je podľa môjho názoru získať ďalšiu banku do svojho portfólia a zlúčiť ju s Prima bankou, do ktorej rozvoja investuje v posledných rokoch veľké úsilie a kapitál. Kúpou ďalšej banky a potenciálnym zlúčením tak môže banka výraznejšie zvýšiť svoj trhový podiel, čo by sa jej prirodzeným rastom len tak ľahko nepodarilo,“ myslí si riaditeľ Finančného kompasu Maroš Ovčarik, podľa ktorého môže zmena vlastníka priniesť klientom nové a výhodnejšie produkty.

Pohyby na slovenskom bankovom trhu odštartovala finančná kríza. Pre nezvládnutie európskych strestestov bánk musela svoje slovenské pobočky predať rakúska Volksbank. Túto príležitosť na vstup na naše trhy využila práve ruská Sberbank, ktorá na Slovensko prišla v roku 2012. O rok na to neskôr zmenila obchodné meno aj značku. Jej celková bilancia predstavovala k 3. kvartálu 2015 1,86 miliardy eur.

Skupina Penta pôsobí okrem bankovníctva tiež v zdravotníctve, vo finančných službách, výrobe, v maloobchode a v realitnom developmente.

Zmeny v slovenskom bankovom sektore

2011

  • AXA Bank prichádza na Slovensko
  • Novými bankami sú Fio Banka a BKS Bank AG

2013

  • Volksbank sa oficiálne premenovala na Sberbank
  • UniCredit Bank Slovakia sa zlúčila s UniCredit Bank Czech Republics
  • AXA Bank Europe ukončila podnikanie na Slovensku
  • Na domáci trh prišla kórejská KDB Bank2012
  • Dexia mení názov na Prima banku, začleňuje sa pod Pentu
  • J&T vstupuje do Poštovej banky
  • Prišla Raiffeisen banka
  • Končí kontroverzná HSBC banka

2015

  • Penta kupuje 99,5 % akcií Sberbank Slovensko

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #Sberbank