Kollár zo Skoku bude podpredsedom Medzinárodnej investičnej banky

Podpredsedom Medzinárodnej investičnej banky (MIB) za Slovensko sa stane predstaviteľ súčasnej opozície Jozef Kollár.

17.12.2015 15:42
debata (21)

Rezort financií totiž vo štvrtok informoval, že rada banky na spomínaný post na svojom 104. zasadnutí vo vietnamskom Hanoji schválila Jozefa Kollára, ktorý je členom výkonného výboru strany Skok a bývalý člen strany Sloboda a solidarita. Kollár začne oficiálne pôsobiť v Medzinárodnej investičnej banke 1. januára 2016 a jeho mandát skončí 31. decembra 2020.

"Minister financií Peter Kažimír sa rozhodol nominovať Jozefa Kollára na uvedený post najmä pre jeho dlhoročné skúsenosti na vysokých riadiacich funkciách finančného a bankového sektora,“ uvádza rezort financií v tlačovom vyhlásení. Jozef Kollár totiž od roku 1990 pracoval v Štátnej banke Česko – Slovenskej, teda centrálnej banke, ako riaditeľ odboru národohospodárskych a devízových analýz. Od roku 1991 prešiel do súkromného sektora a ďalších 15 rokov pôsobil v Ľudovej banke, neskôr Volksbank Bratislava. Od roku 2000 bol predsedom jej predstavenstva.

"Medzinárodná investičná banka je riadená medzinárodným vedením a potrebuje ľudí, ktorí budú schopní a pripravení aktívne pokračovať v jej ďalšom rozvoji a raste. Spolu so zástupcom SR budú počas piatich rokov v predstavenstve banky aj zástupcovia Ruskej federácie, Rumunska a Bulharskej republiky,“ píše ministerstvo financií.

Medzinárodná investičná banka bola založená na základe medzivládnej Dohody o založení Medzinárodnej investičnej banky a jej Štatútu, podpísanej zakladajúcimi členskými štátmi 10. júla 1970. Je to medzinárodná finančná inštitúcia so sídlom v Moskve. Momentálne sú členskými štátmi banky Bulharsko, Česká republika, Kuba, Maďarsko, Mongolsko, Rumunsko, Ruská federácia, Slovenská republika a Vietnam. Hlavné oblasti činnosti Medzinárodnej investičnej banky zahŕňajú podporu malých a stredných podnikov prostredníctvom finančných sprostredkovateľov a financovanie infraštruktúrnych projektov so sociálnym významom v členských krajinách banky.

21 debata chyba