Ruské ropné firmy si posilnili pozíciu na ázijskom trhu

Ruskí producenti ropy posilnili svoju pozíciu v Ázii, keď sa počas tohto roka zvýšil ich vývoz na ázijský trh o takmer štvrtinu.

18.12.2015 11:53
debata (7)

Na najväčšom ropnom trhu v súčasnosti prebieha tvrdá cenová vojna o zákazníkov medzi členmi Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), Ruskom a krajinami Latinskej Ameriky.

Vďaka slabšiemu rubľu a novým ropovodom Rusko nahradilo Irán na pozícii piateho najväčšieho dodávateľa ropy na ázijský trh. Počas jedenástich mesiacov tohto roka Rusko do Ázie exportovalo 1,3 mil. barelov ropy denne, čo predstavuje medziročný nárast o 23 %. Podiel Ruska na ázijskom trhu vzrástol na 7,3 % oproti úrovni 4,7 % pred piatimi rokmi. Zdá sa, že snaha ruského prezidenta Vladimíra Putina zamerať sa na ázijské trhy v rámci stratégie znížiť závislosť na tradičných trhoch ako Európa, je úspešná.

Najvýraznejší nárast dovozu ruskej ropy podľa údajov agentúry Reuters zaznamenali Čína a Južná Kórea, čo pravdepodobne súvisí s blízkosťou krajín a viacerými možnosťami zásobovania. Na zvýšenie exportu ruskej ropy do Ázie mal priaznivý vplyv aj slabší rubeľ. Od polovice roka 2014 klesla hodnota rubľa voči doláru o viac ako polovicu, čo Rusku znížilo výrobné náklady, keďže sa ropa predáva v dolároch.

V rámci krajín OPEC evidoval Irak najvýraznejší nárast vývozu ropy do Ázie, a to pre rekordnú úroveň produkcie a poskytovanie výrazných cenových zliav. Irak sa v tomto roku stal tretím najväčším dodávateľom ropy na ázijský trh z krajín OPEC, keď na tejto pozícii vystriedal Kuvajt. Najväčším vývozcom je Saudská Arábia a na druhom mieste sú Spojené arabské emiráty. Na najväčšom ropnom trhu vzrástli aj predaje krajín Latinskej Ameriky – Venezuely a Brazílie, ktorých export sa zvýšil o viac ako 100 tis. barelov ropy za deň.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #Ázia