Tusk: Rozšírený Nord Stream nezníži závislosť EÚ na plyne z Ruska

Rozšírenie plynovodu Nord Stream, ktorý privádza surovinu z Ruska do Nemecka po dne Baltického mora, by podľa názoru šéfa summitov EÚ Donalda Tuska nezvýšilo diverzifikáciu zdrojov plynu ani neznížilo energetickú závislosť Európskej únie na Rusku.

18.12.2015 14:58
Donald Tusk, Jean-Claude Juncker Foto: ,
Šéf summitov európskej dvadsaťosmičky Donald Tusk (vpravo) a šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker na tlačovej konferencii na summite EÚ v Bruseli.
debata (22)

Únijný summit v piatok vo svojich záveroch upozornil, že všetky nové energetické projekty musia zodpovedať príslušnej legislatíve EÚ a tiež cieľom vznikajúcej európskej energetickej únie.

Tusk pred novinármi citoval údaje Európskej komisie, ktorá podľa neho vypočítala, že dokončenie projektu Nord Stream 2 by zvýšilo závislosť Európy na jednom dodávateľovi a koncentrovalo do tejto jednej cesty 80 percent dodávok ruského plynu. Tiež by to znamenalo dominantnú pozíciu ruskej spoločnosti Gazprom na nemeckom trhu s podielom vyše 60 percent.

„Z môjho pohľadu nepomáha Nord Stream diverzifikácii, ani neznižuje našu energetickú závislosť. Ale je na komisii, aby dokončila svoje technické aj právne hodnotenie toho, či toto je, alebo nie je v súlade s našimi dnešnými závermi,“ poznamenal Tusk. Práve komisia tak nakoniec rozhodne, či má mať projekt nárok na akúkoľvek – finančnú, právnú či politickú – podporu zo strany Európskej únie alebo jej členských krajín.

Podľa Tuska v piatok prezidenti a premiéri dvadsaťosmičky na summite hovorili aj o „geopolitickom kontexte“ a o problémoch, ktoré prípadné rozšírenie plynovodu bude znamenať pre Ukrajinu. Taliansko, ale aj Bulharsko a ďalšie krajiny chceli objasniť, prečo sa nepokračovalo v plánoch na plynovod South Stream, keď rozšírenie baltského plynovodu by mohlo byť možné.

Na projekte Nord Stream 2, ktorý spočíva v rozšírení existujúceho plynovodu privádzajúceho zemný plyn z Ruska do Nemecka po dne Baltického mora, sa dohodol ruský Gazprom s nemeckými spoločnosťami E.ON a BASF / Wintershall, rakúskou OMV, francúzskou ENGIE a britsko-holandskou Royal Dutch Shell.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Tusk #summit EÚ #Nord Stream