Americká ropa môže ísť von, USA po 40 rokoch rušia zákaz vývozu

Americký Kongres v piatok schválil návrh rozpočtového zákona, ktorý zahŕňa aj zrušenie 40 rokov starého zákazu vývozu ropy zo Spojených štátov.

19.12.2015 09:41
debata (55)

Návrh, zabezpečujúci tiež financovanie vládnych úradov do septembra budúceho roka, schválila Snemovňa reprezentantov a následne aj Senát.

Zrušenie zákazu exportu bude mať na odvetvie ťažby ropy v USA bezprostredne len malý vplyv. V dlhodobejšom horizonte by však dopady mohli byť kľúčové, podotýka finančná televízia CNBC. Opatrenie pravdepodobne pomôže americkým ťažiarom ropy z bridlicových ložísk a zaistí Spojeným štátom väčší vplyv na svetovom energetickom trhu.

Zrušenie zákazu exportu ropy presadzovali republikáni. Na získanie súhlasu demokratov museli splniť niektoré podmienky, napríklad pristúpiť na zavedenie daňových úľav pre výrobu elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov.

Zákaz vývozu, ktorý bol zavedený kvôli ochrane strategických záujmov USA, je v posledných rokoch jednou z príčin, prečo je americká ľahká ropa WTI dlhodobo lacnejšia ako severomorská ropa Brent. Niektorí demokrati sa obávajú, že zrušenie zákazu povedie k rastu cien americkej ropy na medzinárodnú úroveň, a poškodí tak americké rafinérie.

Vzhľadom k súčasnému previsu ponuky nad dopytom na svetovom trhu s ropou sa neočakáva, že zrušenie zákazu by v najbližšej dobe mohlo viesť k výraznejším dodávkam americkej ropy do zahraničia. Mohlo by však americkým ťažiarom poskytnúť väčšiu flexibilitu, po ktorej volajú.

Spojené štáty v súčasnosti ťažia zhruba 9,2 milióna barelov ropy denne, z toho asi polovica pochádza z bridlicových ložísk. Dovážajú ďalších zhruba sedem miliónov barelov denne navyše.

„Spojené štáty majú konečne možnosť pustiť sa do konkurenčného boja a plne využiť potenciál našej krajiny ako svetovej energetickej veľmoci,“ uviedol šéf skupiny Producers for American Crude Oil Exports George Baker. Skupina vznikla v minulom roku s cieľom prinútiť amerických zákonodarcov k zrušeniu zákazu exportu.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #USA