Paneláky sú pri vratkách za plyn znevýhodnené

Šesť percent ročných platieb za plyn dostanú státisíce domácností onedlho späť. Štát sa na základe údajného dobrého hospodárenia Slovenského plynárenského priemyslu rozhodol rodinám vrátiť časť platieb.

21.12.2015 16:00
plyn, varenie, hrniec, špagety, jedlo, žena,... Foto:
Od januára do septembra plyn pre slovenské domácnosti zlacnel o päť percent.
debata (89)

Spravodlivé riešenie sa však nájsť nepodarilo. Ľudia v rodinných domoch totiž dostanú vratky za všetok plyn, kým v panelákoch len za plyn na varenie.

Ľudia v bytovkách s centrálnym plynovým kúrením platia za plyn nepriamo. Platia za teplo teplárňam, ktoré nakupujú zväčša práve zemný plyn. V 3-izbovom byte tak rodina minie ročne na varenie plyn asi za 30 eur, ale za kúrenie platí aj 800 eur. Vratky však dostane len za plyn na varenie. Vláda stanovila, že vratka bude najmenej 10 eur a najviac 165 eur. Tým sa však problém so znevýhodnením vratiek pre paneláky vyriešil len čiastočne. Ak by vratka nebola najmenej 10 eur, spomínaná domácnosť v paneláku by pri 6-percentnom podiele spotreby plynu na varenie dostala späť len 1,80 eura.

Opozícia aj niektorí analytici označujú celkovo vratky za populistický a predvolebný ťah. Štátny SPP však tvrdí, že naozaj hospodári lepšie. Špekuluje sa tiež, že plyn zlacnel menej, ako mal, a namiesto toho rodiny dostali vratky. Relatívnou výhodou tohto sporného riešenia by bolo, že ak ropa a plyn z Ruska na budúci rok zdražejú, plyn pre slovenské domácnosti nebude treba zdražovať. So zmenou cien sú spojené napríklad odpočty plynomerov. V štátnom rozpočte na roky 2016 až 2018 sa na rok 2017 s vratkami za plyn zatiaľ nepočíta.

Ministerstvo hospodárstva ustanovilo maximálnu výšku jednorazového štátneho príspevku, ktorý sa pohybuje od 10 do 165 eur. Konečná suma, ktorú dostanú domácnosti prostredníctvom poštového poukazu, závisí od celkovej ročnej spotreby plynu. Vlastníci bytov, ktorí na plyne len varia, utŕžia začiatkom roka 10 eur.

Prečo sa rezort hospodárstva rozhodol v prípade domácností s maximálnym ročným odberom do 2110 kWh zaviesť paušálny poplatok, jeho hovorkyňa zatiaľ nespresnila. "Všetky detaily k príspevkom za plyn budeme komunikovať na tlačovej konferencii v novom roku,“ odkazuje Miriam Žiaková z ministerstva hospodárstva.

Ministerstvo hospodárstva ustanovilo maximálnu výšku jednorazového štátneho príspevku, ktorý sa pohybuje od 10 do 165 eur.

Vratky za plyn, ktoré sú súčasťou druhého sociálneho balíka vládneho Smeru, vyvolávajú už teraz veľké ohlasy verejnosti. „Denne sa o vratky z platieb za plyn zaujímajú desiatky zákazníkov SPP. Aby mali čo najväčší prehľad, pripravili sme pre nich špeciálnu webovú stránku spp.sk/vratky, kam postupne pridávame všetky dostupné informácie,“ uviedol hovorca štátneho SPP Michal Holeš.

Peniaze sa budú vyplácať prostredníctvom poukážok, ktoré domácnostiam vyplatia na pobočkách Slovenskej pošty. Ministerstvo hospodárstva sa rozhodlo ísť touto cestou preto, lebo nie všetci obyvatelia sú zákazníkmi finančných domov. „V prípade bankových prevodov by sme museli dodatočne zisťovať čísla účtov občanov, a nie všetci odberatelia majú bankový účet zriadený,“ vysvetľuje hovorkyňa rezortu Žiaková.

Nárok na peňažnú poukážku budú mať nielen zákazníci dominantného dodávateľa plynu, ale aj ostatní odberatelia, ktorí majú uzatvorenú zmluvu s ľubovoľným predajcom. V prípade zvýhodnenia len jednej spoločnosti by sa totiž štát nevyhol kritike konkurentov a Bruselu. Okrem toho sú jednorazové dávky na plyn súčasťou štátneho rozpočtu, na ktoré vláda vyčlenila spolu 48 miliónov eur.

Od Nového roka klesnú ceny plynu pre domácnosti a malé podniky priemerne o 3,6 percenta. Podľa regulátora najviac ušetria domácnosti v rodinných domoch. V prípade ohrevu vody je to priemerne 16,5 eura a pri kúrení až 40 eur ročne.

Plyn zatiaľ tento rok pre slovenské domácnosti zlacnel spolu o 5 percent, a to zmenami cien od januára a od septembra. Národná banka Slovenska však videla už na jar tohto roka priestor na pokles cien až o 7 percent.

© Autorské práva vyhradené

89 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #štátne príspevky #vratka