Tsipras nechce, aby MMF pomáhal Grécku

Medzinárodný menový fond (MMF) by sa nemal podieľať na treťom záchrannom programe pre Grécko. Zodpovednosť za dohľad nad ekonomickými reformami, ktorými je program podmienený, by mal fond ponechať úplne v rukách eurozóny. V rozhovore s denníkom Financial Times to povedal šéf gréckej vlády Alexis Tsipras.

21.12.2015 12:10
debata (5)

„Domnievame sa, že Európa po šiestich rokoch zvládanie mimoriadnej krízy disponuje dostatočnou inštitucionálnou kapacitou pre riešenie vnútorných záležitostí,“ povedal Tsipras a dodal, že mu „nejde na rozum nekonštruktívny prístup MMF k rozpočtovým a finančným otázkam“.

Tsiprasove výroky podľa denníka pravdepodobne popudia nemeckú vládu, ktorá na zapojenie MMF do záchranného programu trvá. Grécky premiér by si ale mohol znepriateliť aj samotný menový fond, a to v čase, keď MMF presadzuje zmiernenie gréckej dlhovej záťaže.

Silne zadlžené Grécko sa v lete dohodlo s eurozónou na treťom záchrannom programe, v rámci ktorého by malo v priebehu troch rokov dostať až 86 miliárd eur. MMF sa zatiaľ na financovaní programu nepodieľa kvôli pochybnostiam ohľadom udržateľnosti gréckeho dlhu. Zástupcovia fondu sa však zúčastňujú rokovania ohľadom podmienok pomoci.

Grécko teraz odmieta požiadavky MMF na znižovanie dôchodkov. Tvrdí, že ciele pre zníženie deficitu štátneho dôchodkového fondu možno dosiahnuť obmedzením predčasných odchodov do penzie a alternatívnymi škrtmi vo výdavkoch.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #MMF #trojka veriteľov