Rusko sa otepľuje rýchlejšie ako iní, ekonomika s tým musí rátať

Rusko podľa miestnych klimatológov pociťuje globálne otepľovanie výraznejšie ako iní. Je vystavené rastu teplôt dvaapolkrát viac ako ostatné časti sveta.

26.12.2015 21:57
Rusko, Moskva, zima, Foto: ,
Moskovská zima je zatiaľ bez snehu.
debata (54)

Medzi rokmi 1976 a 2014 sa v krajine priemerná ročná teplota zvýšila o 0,42 stupňa Celzia, zatiaľ čo vo zvyšku sveta o 0,17 stupňa. Tento stav má za následok zvýšené ohrozenie živelnými pohromami, ale napríklad aj kritické zníženie hladiny Bajkalského jazera, najväčšej sladkovodnej nádrže na svete.

„Rusko sa otepľuje rýchlejšie, priemerná teplota vo svete rastie pomalšie ako v Rusku. To je dôležité, najmä s ohľadom na budúci rozvoj a ekonomiku,“ povedal Sergej Donskij, ruský minister prírodných zdrojov podľa agentúry Ria Novosti.

Nezvyčajne teplo je teraz aj v Moskve, ale toto obdobie sa malo skončiť. V Moskve v sobotu šiesty deň po sebe padol teplotný rekord. V meste, kde novoročné sviatky často oslavujú v sprievode dvadsaťstupňových mrazov, v sobotu meteorológovia namerali štyri stupne nad nulou. Mimoriadne teplé počasie by sa však práve teraz malo končiť.

Najteplejší deň zaznamenali teplomery v ruskej metropole vo štvrtok, keď bolo 8,5 stupňa tepla. Je to o štyri stupne viac, než bol doterajší decembrový rekord. Obľúbené zimné klziská v meste sú zavreté, smolu majú bežkári. V moskovských parkoch sa objavujú kvety typické pre príchod jari.

Prvý deň budúceho roka bude však v ruskej metropole chladný. Vďaka prílivu studeného vetra z Karského mora sa teploty znížia na mínus desať až pätnásť stupňov. Na predmestí vraj možno namerajú až 25 stupňov pod nulou. Snehu sa ale vraj Moskovčania ešte nedočkajú.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Moskva #Rusko #globálne otepľovanie