Sberbank očakáva ďalšie oslabenie rubľa

Ruský rubeľ zostane pod tlakom aj v budúcom roku. Predpovedá to German Gref, generálny riaditeľ najväčšej ruskej banky Sberbank.

27.12.2015 12:56
debata (158)

Kurz rubľa voči doláru od polovice roka 2014 pod tlakom nízkych cien ropy a sankcií Západu pre úlohu Moskvy v ukrajinskej kríze stratil 52 %. Cena severomorskej ropy Brent, ktorá sa považuje za referenčnú pre obchodovanie na globálnych trhoch, pritom v rovnakom období klesla až o dve tretiny na zhuba 38 USD za barel. „Kľúčové trendy naznačujú ďalší pokles rubľa,“ povedal v piatok Graf pred televíznu stanicu Rossija 24.

Prebytky ropy na globálnych trhoch by sa vďaka čiastočnému zotaveniu dopytu mali v budúcom roku zmenšiť. Členské štáty Organizácie krajín však v snahe udržať svoje trhové podiely pravdepodobne udržia produkciu v blízkosti rekordných maxím, uviedla agentúra Reuters. Generálny riaditeľ Sberbank tento mesiac upozornil, že zotrvávanie ceny ropy pod hranicou 40 USD za barel predstavuje vážny problém pre ruský bankový sektor, kde je už viacero spoločností odkázaných na štátnu pomoc.

158 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #rubeľ