Zmeny zákonov pomôžu automobilovému priemyslu

Zväz automobilového priemyslu (ZAP) SR vníma prijatú legislatívu v tomto roku pozitívne.

28.12.2015 10:36
debata (1)

Prijatá legislatíva podľa ZAP odráža hlavné strategické ciele zväzu, medzi ktoré patria odborné vzdelávanie a príprava, veda a výskum aplikované do priemyselných inovácií a životné prostredie a výrazne tak ovplyvňujú konkurencieschop­nosť a udržateľnosť nielen automobilového priemyslu na Slovensku. Informoval o tom riaditeľ sekretariátu ZAP Ján Pribula.

Zväz hodnotí pozitívne nový zákon o odbornom vzdelávaní a príprave, ktorý zaviedol duálny systém vzdelávania. Na príprave zákona sa podieľal aj ZAP. “Praktické skúsenosti žiakov získané už počas štúdia výrazným spôsobom zjednodušia vstup mladého človeka do pracovného pomeru. V prípade správneho zavedenia zákona do praxe sa vytvára predpoklad pre elimináciu budúcich problémov spôsobených nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily,” komentoval nový zákon Pribula. ZAP spolupracoval aj na príprave zákona o odpadoch, ktorého niektoré prvky považuje za významné. Podľa ZAP tento zákon pomôže zaviesť rozšírenú zodpovednosť výrobcov za svoje produkty po ukončení ich životnosti a zrušenie recyklačného fondu.

Negatívne hodnotí ZAP časový sklz pri procese aplikácie Stratégie inteligentnej špecializácie do praxe, čím sa znemožňuje vytvorenie funkčného systému premietnutia poznatkov vedy a výskumu do priemyselnej praxe. ”Aplikovaná veda a výskum v priemyselných inováciách je jednou zo základných podmienok pre zabezpečenie konkurencieschop­nosti firiem, pre získavanie nových projektov a trhov,” dodal Pribula. Kriticky zväz vníma aj novelu Zákonníka práce a zákona o službách zamestnanosti, kde predovšetkým úpravy v pravidlách agentúrneho zamestnávania značne znížili flexibilitu práce a zároveň znížili konkurencieschop­nosť firiem najmä automobilového a strojárenského priemyslu.

Zväz automobilového priemyslu SR vznikol 22. júna 1993 v Bánovciach nad Bebravou. Momentálne zastupuje záujmy 168 právnych subjektov, ktoré pôsobia v oblastiach ako výskum, vývoj, výroba a predaj automobilov, motocyklov alebo ich súčastí, či dovoz motorových vozidiel.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky #Združenie automobilového priemyslu