Ukrajina chce obmedziť dovoz z Ruska, hľadá nové trhy

Ukrajina plánuje v budúcom roku obmedziť dovoz ruského tovaru. Ukrajinskí producenti potom hľadajú nové vývozné trhy, ktoré by nahradili ruský trh, a dúfajú, že sa im podarí znovu oživiť obchod s krajinami Ázie a Afriky. Uviedla to námestníčka ukrajinského ministra hospodárskeho rozvoja a obchodu Natalija Mikolská.

29.12.2015 09:40
debata (106)

„Za posledné tri roky vývoz domácich výrobkov do Ruska klesol najmenej štvornásobne, z 17,3 miliardy USD v roku 2012 na štyri miliardy USD v roku 2015,“ uviedla v rozhovore s televíznou stanicou OTR. Dodala, že strata na ruskom trhu nebude pre ukrajinských vývozcov katastrofou.

V roku 2016 Ukrajina plánuje posilniť a zlepšiť obchodnú spoluprácu s vybranými výhodnými partnermi, ako sú Čína, Turecko, krajiny v Afrike a na Blízkom východe, povedala Mikolská. Od nového roka tiež začne fungovať zóna voľného obchodu medzi Ukrajinou a Európskou úniou.

Naopak, Rusko od 1. januára pozastaví dohodu o zóne voľného obchodu s Ukrajinou. Ukrajinský parlament už udelil vláde právomoc, aby zaviedla ekonomické sankcie voči Rusku, okrem iného zakázala operácie v oblasti zahraničného obchodu alebo ich obmedzila a zrušila systém colných preferencií, uviedla na svojich internetových stránkach agentúra TASS.

Rusko oznámilo pozastavenie dohody o zóne voľného obchodu s Ukrajinou v polovici tohto mesiaca. Ako dôvod uviedlo dohodu s EÚ. Avšak dovoz časti ukrajinského tovaru do Ruska je už teraz zakázaný a obchod medzi oboma krajinami výrazne klesol od ruskej anexie Krymu v marci 2014. Vojna na východnej Ukrajine tiež spôsobila zhoršenie hospodárskych a politických vzťahov medzi oboma krajinami s množstvom zákazov v rôznych sektoroch, od bankovníctva po letectva.

Už skôr Mikolská uviedla, že za deväť mesiacov tohto roka sa vývoz tovaru a služieb do Ruska znížil medziročne o 30,8 percenta. Najväčším obchodným partnerom Ukrajiny je EÚ s podielom na celkovom vývoze 31,8 percenta, druhé Rusko s podielom 17 percent. Medzi najväčších obchodných partnerov ďalej patrí Turecko, Čína, USA, India, Egypt, Saudská Arábia a Kazachstan.

106 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina