Od januára sa zavedie vyrovnávací príplatok k dôchodku

Od začiatku budúceho roka sa na Slovensku zavedie pre zrejme menej ako tisíc penzistov vyrovnávací príplatok.

30.12.2015 09:49
debata (9)

Nárok na takýto príplatok bude mať poberateľ slovenského starobného dôchodku, ktorému sa vypláca aj český starobný dôchodok. Príplatok má dorovnať rozdiel medzi sumami českého starobného dôchodku a slovenského starobného dôchodku a sumou fiktívneho starobného dôchodku, na ktorý by mali ľudia nárok, ak by sa spoločný štát nerozdelil.

„Predpokladaný počet dotknutých osôb je 916 s predpokla­danou priemernou mesačnou sumou vyrovnávacieho príplatku 95,5 eura,“ uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí k novele zákona o sociálnom poistení, ktorou sa zaviedol vyrovnávací príplatok.

Vyrovnávací príplatok sa bude vzťahovať na osoby poberajúce dôchodok zo SR a ČR, ak získali najmenej 25 československých rokov dôchodkového poistenia pred 1. januárom 1993 a získali v období od 1. januára 1993 do 31. decembra 2003 aspoň jeden rok dôchodkového poistenia podľa právnych predpisov SR. Na príplatok bude mať penzista nárok v období trvania nároku na výplatu slovenského a českého starobného dôchodku, a to dovtedy, kým suma vyrovnávacieho príplatku má kladnú hodnotu.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok