Británia zavrela najstarší jadrový reaktor, fungoval takmer 45 rokov

Británia v stredu uzavrela svoj najstarší jadrový reaktor Wylfa 1, ktorý bol v prevádzke takmer 45 rokov. Oznámil to jeho prevádzkovateľ, spoločnosť Magnox. Uzavretie reaktora povedie k postupnému zániku zhruba 500 pracovných miest.

31.12.2015 08:18
debata (4)

Reaktor, ktorý je na waleskom ostrove Anglesey, mal byť pôvodne uzatvorený už na konci minulého septembra. Jeho prevádzka bol ale nakoniec predĺžená až do tohto týždňa, uviedla agentúra Reuters.

Jadrová elektráreň Wylfa začala prevádzku v roku 1971 s dvoma reaktormi, každý s výkonom 490 megawattov. Reaktor Wylfa 2 bol uzavretý už v apríli 2012. Britský minister pre záležitosti Walese Stephen Crabb označil elektráreň Wylfa za „ohromný úspech pre Anglesey aj pre britský jadrový priemysel“.

Spoločnosť Horizon Nuclear Power, ktorá je súčasťou japonskej firmy Hitachi, teraz na ostrove Anglesey plánuje vybudovať novú jadrovú elektráreň Wylfa Newydd. Ak táto elektráreň získa potrebné povolenia, mohla by začať dodávať elektrinu v prvej polovici budúceho desaťročia, píše server BBC.

„Hoci dnešok predstavuje koniec jednej éry, znamená pre ostrov Anglesey aj pre širšiu ekonomiku severného Walesu tiež začiatok éry novej,“ uviedla waleská ministerka hospodárstva Edwina Hartová.

„Wylfa Newydd prinesie významné nové príležitosti na trhu práce aj v dodávateľskom reťazci,“ dodala.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #jadrová elektráreň #Veľká Británia