Krym je opäť bez ukrajinskej elektriny

Ukrajina v predvečer Nového roka prerušila dodávky elektriny na Krym. Tentokrát je príčinou výpadku porucha elektrického vedenia, oznámila regionálna ministerka energetiky Svetlana Borodulinová.

31.12.2015 15:22
debata (215)

V dôsledku poruchy sa od stredajšieho večera bez elektriny ocitla Jevpatorija a veľa ďalších miest a obcí na severozápade polostrova, ktorý Rusko anektovalo vlani na jar. Obmedzenie pocítil aj Sevastopoľ a ďalšie miesta, podľa úradov ale nie je ohrozené vykurovanie verejných budov a domácností. Teplota sa teraz pohybuje okolo ôsmich stupňov pod nulou.

Ministerka vyzvala krajanky, aby ešte cez deň uvarili a napiekli silvestrovské menu, urobili si sviatočné účesy a tiež si nabili mobilné telefóny ešte za svetla, pretože počas večernej špičky sa dá očakávať vypínanie prúdu. „Venujte večer priateľom. Budovanie priateľských vzťahov nepochybne bude najlepším novoročným darčekom!“ vyhlásila.

V postsovietskych krajinách sa príchod Nového roka oslavuje namiesto západných Vianoc ako najväčší sviatok roka.

Podľa ukrajinskej energetickej firmy Ukrenergo odstávku zavinilo zrútenie stožiaru vedenia vysokého napätia. Polícia v Chersonskej oblasti, ktorá s Krymom susedí, podľa webu denníka Ukrajinská pravda neskôr doplnila, že stĺp poškodila explózia zatiaľ nezistenej výbušniny. Známy nie je ani páchateľ. Od činu sa tentoraz dištancovali predstavitelia krymských Tatárov, ktorí mali na svedomí podobné akcie v novembri.

Ukrajinska pravda dodala, že za takéto trestné činy hrozí odňatie slobody až na desať rokov.

Gubernátor Krymu Sergej Aksjonov vyzval obyvateľstvo, aby si nerobilo prílišné starosti. „Situáciu úplne kontrolujeme. Na ukrajinskú elektrinu sme nespoliehali, ani nespoliehame,“ uviedol.

Ukrajina dodávala na Krym 950 megawattov až jeden gigawatt energie. Kvôli výpadku dodávok štvrdtkový limit podľa Borodulinovej dosahuje 700 megawattov.

Štvrtok je posledný deň, keď ešte platí dohoda o dodávkach ukrajinskej elektriny na anektovaný polostrov. Ruský minister energetiky Alexander Novak vo štvrtok uviedol, že prezident Putin nariadil ešte pred prípadným uzavretím nového kontraktu uskutočniť sociologický prieskum medzi obyvateľmi Krymu, či by súhlasili s tým, že dohoda bude obsahovať aj vetu, že polostrov patrí Ukrajine, ako požaduje Kyjev. Alebo či sa radšej zmieria s „dočasnými ťažkosťami, vyvolanými nepatrnými výpadkami dodávok elektriny počas najbližších troch až štyroch mesiacov“.

Krym sa ocitol bez prúdu už minulý mesiac, keď krymskí Tatári poškodili na juhu Ukrajiny dva stĺpy diaľkového vedenia. Elektrinu dostávala z náhradných zdrojov zhruba len polovica z viac ako dvoch miliónov obyvateľov Krymu, ktorý Rusko zabralo vlani v marci, a to po zvrhnutí proruského prezidenta v Kyjeve.

Aksjonov vtedy kvôli nepripravenosti miestnych úradov čeliť situácii vyhodil z vlády doterajšieho ministra energetiky – za vojny by ho vraj nechal popraviť – a nahradil ho svojou poradkyňou Borodulinovou.

Rusko v reakcii na ukrajinskú energetickú blokádu poslalo na polostrov generátory a prezident Vladimir Putin začiatkom decembra osobne spustil prvú líniu diaľkového podmorského vedenia z ruskej pevniny s kapacitou 100 megawattov. Po dokončení energetického mosta, pravdepodobne v lete, má na Krym prúdiť 850 megawattov elektrickej energie, čo má zabezpečiť nezávislosť na ukrajinských dodávkach.

Ukrajinským energetikom tak hrozí strata trhu, ktorý im za deväť mesiacov tohto roka zarobil v prepočte približne 11 miliónov eur.

215 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Krym