Ukrajinci Rusom dlh nezaplatili, Moskva podá žalobu na anglickom súde

Rusko podá proti Ukrajine žalobu na súde, keďže Kyjev do 31. decembra nesplatil Moskve eurobondy v hodnote 3 mld. USD a úroky v sume 75 mil. USD.

01.01.2016 14:11
debata (46)

Uviedlo to vo štvrtok večer ruské ministerstvo financií. Ide o eurobondy, ktoré koncom roka 2013 emitovala vláda bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča a celú emisiu kúpilo Rusko.

Ruský rezort financií oznámil, že príslušnú žalobu podá na anglický súd v súlade so zavedenými postupmi. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk však opakovane vyhlásil, že Ukrajina eurobondy, ktorých splatnosť bola 20. decembra, neuhradí a Kyjev je pripravený viesť súdny spor. Možný termín odkladu úhrady uplynul vo štvrtok.

Ukrajina, ktorá dosiahla dohodu so súkromnými veriteľmi o reštruktura­lizácii svojich dlhov, trvá na tom, že eurobondy kúpené Ruskom sú komerčným dlhom a preto Kyjev nemôže ponúknuť Rusku lepšiu dohodu ako iným veriteľom. Moskva tvrdí, že predaj eurobondov bol oficiálnou medzištátnou pôžičkou a nevzťahuje sa na ňu dohoda Kyjeva so súkromnými veriteľmi.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #dlh #Rusko #Ukrajina