DPH na základné potraviny sa znížila

Ľudia by mali od soboty kupovať v obchodoch základné potraviny lacnejšie. Od 1. januára sa totiž znížila daň z pridanej hodnoty na desať vybraných potravín z 20 na 10 percent. Na Deň vzniku SR boli obchody zatvorené a tak si nakupujúci zmenu môžu overiť až počas víkendových nákupov.

01.01.2016 20:00
potraviny, pečivo, jedlo, chlieb, Foto:
Nižšia DPH platí od 1. januára aj na chlieb, mlieko a maslo.
debata (27)

Potraviny s nižšou DPH by mali mať duálne cenovky so zobrazením starej aj novej ceny. Obchodníci ešte v závere roka potvrdili, že pokles DPH sa v plnej miere prejaví v cenách. Ide o desať potravín, ktoré sú na pultoch v podobe viac ako stovky rôznych výrobkov.

DPH sa znížila na čerstvé a chladené bravčové, hovädzie, hydinové mäso. Tiež mäso z oviec a kôz a zo sladkovodných rýb. Do nižšej sadzby DPH sa zaradilo aj mlieko, maslo a chlieb. Mrazených výrobkov sa zmena dane netýka.

Daňová úprava sa podľa zákona týka len „domáceho mäsa“, čo však znamená, že ide o mäso z kontrolovaných chovov, a nie mäso z divých zvierat. Ak je chladené mäso dovezené z cudziny, obchodníci ho môžu predávať s nižšou DPH.

Obchodníci vypočítali, že ak ľudia nakupujú základné potraviny denne za šesť až osem eur, na nižšej DPH by mali mesačne ušetriť 15 až 20 eur. Na druhej strane štátna kasa príde podľa rezortu financií o 77 miliónov eur ročne.

Pokles dane by na druhej strane mal zvýšiť domácu spotrebu a daňový výpadok by potom nemusel byť taký veľký. Úspora v podobe lacnejších nákupov by v pomere k príjmom mala viac pomôcť ľuďom s nižšími platmi.

Obchodníci sa k zlacňovaniu v súvislosti s nižšou DPH zaviazali v memorande s vládou. Na pokles cien dohliada ministerstvo financií aj Jednota dôchodcov Slovenska. Problémom však bude rozlíšiť, do akej miery sa zlacňovanie týka trhových okolností, respektíve zmeny DPH.

Priestor na pokles cien mäsa totiž vznikol už vlani v lete po dobrej úrode a niektorí obchodníci to premietli do cien až v predvianočných akciách.

„Ceny v živočíšnej výrobe, ktoré tvoria drvivú väčšinu zoznamu potravín s nižšou DPH, relatívne prudko klesli. V letných mesiacoch roka 2015 sa medziročný pokles cien v živočíšnej výrobe v priemere prehĺbil až na šesť až sedem percent, naposledy pritom tieto ceny klesali rýchlejšie na prelome rokov 2009 – 2010,“ upozornil nedávno analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.

Na európskych burzách klesajú aj ceny mlieka, až o 15 percent, v dôsledku zrušenia kvót, jatočných ošípaných o 14 percent, hydiny o päť percent a rýb rovnako o päť percent. Tento trhový pokles sa v koncových cenách na Slovensku do konca roka 2015 prejavil len čiastočne.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #DPH #ceny potravín