Štát má ambiciózny plán menej sa zadlžovať

Slovensko vstupuje do nového roka s ambicióznym rozpočtovým plánom zníženia schodku verejných financií z tohtoročných očakávaných vyše 2,7 % hrubého domáceho produktu pod 2 % výkonu ekonomiky v roku 2016.

03.01.2016 13:17
debata (8)

Podľa schváleného rozpočtu by mal deficit verejných financií v roku 2016 klesnúť pod 2 % hrubého domáceho produktu. V roku 2018 by sme mali mať dokonca vyrovnaný rozpočet.

Vyplýva to z rozpočtu verejnej správy, ktorý schválili poslanci hlasmi vládneho Smeru-SD v druhej polovici novembra. Schodky by mali pritom naďalej klesať cez 0,42 % hrubého domáceho produktu v roku 2017 až po vyrovnaný rozpočet v roku 2018.

Práve tieto ambiciózne čísla pritom dominovali v parlamentnej diskusii o ich reálnosti. Opoziční politici, hoci podporujúc smerovanie k vyrovnanému rozpočtu, často dôveryhodnosť týchto čísel spochybňovali najmä vzhľadom na výsledky v posledných dvoch rokoch, kedy sa vláde rozpočtové schodky dodržať nedarí. Minister financií Peter Kažimír však vyhlásil, že nastavené znižovanie deficitu je podľa neho dosiahnuteľné.

Určité pochybnosti však vyvolal aj postup pri úprave rozpočtovaných príjmov na vytvorenie rezerv na lepší výber daní či na výdavky spojené s príchodom novej automobilky. V rozpočte sa totiž bez posúdenia Výboru pre daňové prognózy počas prerokúvania návrhu v parlamente navýšili odhadované daňové príjmy o 250 mil. eur, čo sa nepozdávalo Rade pre rozpočtovú zodpovednosť, Národnej banke Slovenska a v konečnom dôsledku ani prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi, ktorý si dal pred podpisom zákona o štátnom rozpočte tento postup priamo od ministra vysvetliť.

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť upozorňovala aj na skutočnosť, že schválený rozpočet na jednej strane obsahuje relatívne významné riziká, na druhej strane však dostatočne nepomenúva konsolidačné opatrenia, ktorými by sa mali ambiciózne rozpočtové ciele dosiahnuť. Rozpočtová rada pritom vypočítala, že pri naplnení negatívneho scenára a všetkých negatívnych rizík by mohol deficit rozpočtu verejnej správy v roku 2016 namiesto avizovaných 1,93 % výkonu ekonomiky dosiahnuť až 2,7 % hrubého domáceho produktu.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #deficit