Ďalšie banky nezaplatili v Británii v roku 2014 žiadne dane

Ďalšie dve investičné banky zaplatili vo Veľkej Británii v roku 2014 nulové dane. Opozičnú Labouristickú stranu to podnietilo, aby vyzvala vládu na revíziu minuloročných daňových zmien, ktoré pre banky pripravila minulý rok.

04.01.2016 11:02
debata (4)

Počas uplynulých 14 dní spoločnosti Citigroup a Credit Suisse uviedli, že ich britské divízie nezaplatili v roku 2014 v rámci firemných daní nič. Údaje za rok 2014 sú najaktuálnejšie, ktoré sú k dispozícii.

Sedem z desiatich najväčších zahraničných investičných a komerčných bánk už informovalo, že v roku 2014 ich britské divízie nezaplatili žiadne dane. Celkovo 10 bankových skupín získalo vo Veľkej Británii na poplatkoch približne 40 mld. USD. Zároveň zaznamenali zisky vo výške 6,5 mld. USD a zamestnávajú približne 50 tis. zamestnancov. Spoločne v rámci firemných daní zaplatili len 205 mil. USD.

V júli britský minister financií George Osborne vyhlásil, že zníži bankovú daň na polovicu. Banková daň je určená ako percento z hodnoty aktív bánk. Okrem toho sa má zúžiť základ dane, z ktorého sa vypočítava. Osborne prisľúbil zníženie dane po tom, ako banky pohrozili, že presunú svoje aktivity z Londýna.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #banky #Veľká Británia