Ryby, králičie mäso a baranina na pultoch chýbajú

Daň z pridanej hodnoty sa okrem klasických základných potravín, ako je chlieb, mäso či maslo, znížila z 20 na 10 percent aj pokiaľ ide o v súčasnosti už menej jedávané výrobky.

05.01.2016 11:00
ovca, jahňa, mäso, maštaľ Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (23)

Obchodníci by zmenou dane mohli byť motivovaní predávať čerstvé sladkovodné ryby, králiky, jahňacinu či kozie mäso. Novoročný prieskum denníka Pravda v šiestich bratislavských obchodných reťazcoch však ukázal, že napríklad pstruha mali len vo dvoch – v Tescu a Kauflande. V Tescu mali síce aj králika, no regál, kde malo byť mäso z oviec, bol prázdny. Inde baraninu nemali vôbec, o prepeličom mäse, tiež s 10-percentnou DPH, v obchodoch ani nechyrovať.

Podľa štatistík zje priemerný Slovák ročne len 20¤dag ovčieho mäsa, ale časté sú prípady, keď ho ľudia ešte ani neochutnali. Oproti tomu bravčového mäsa skonzumujeme ročne 28,2¤kg na osobu.

Podľa chovateľov oviec je za touto štatistikou najmä fakt, že na Slovensku nie sme na ovčie mäso už zvyknutí. Výrobky z jahňaciny sa dostanú na slovenské pulty len výnimočne a drvivá väčšina tohto mäsa sa vyváža do zahraničia. Kilogram jahňaciny stojí u nás okolo 13 eur.

"Jahňacina sa ako kvalitné mäso predáva len na zahraničné trhy počas veľkonočných sviatkov a celoročne pre moslimské komunity, či už do Turecka, alebo do Viedne. Otázne je, ako sa dokážeme v budúcnosti popasovať s výchovou slovenského zákazníka a či ho naučíme jesť zdravé mäso,“ hovorí Marián Radošovský, majiteľ firmy AGRANIA so sídlom v Mojmírovciach, ktorá sa zaoberá predajom a chovom oviec.

Otázne je, ako sa dokážeme v budúcnosti popasovať s výchovou slovenského zákazníka a či ho naučíme jesť zdravé mäso.
Marián Radošovský, majiteľ firmy AGRANIA

Jahňacie mäso má veľké prednosti vo výžive a jeho konzumácia sa odporúča pri zvýšenej hladine cholesterolu v krvi a aj pre srdciarov. Oviec, ktoré sa chovajú výhradne na mäso, je však na Slovensku málo, preto si Radošovský nemyslí, že nižšia DPH bude mať na našich spotrebiteľov v tomto smere priamy pozitívny dosah.

"Na Slovensku sa chovajú hlavne mliečne ovce na produkciu ovčieho mlieka. Pri týchto ovciach je potrebné, aby jahňa čo najrýchlejšie odišlo od ovce, čím sa zachová čo najvyššia produkcia mlieka pre spracovanie výrobkov, ako je napríklad bryndza,” pokračuje Radošovský. Na bryndzu a iné mliečne výrobky však nižšia DPH neplatí.

Krízu okrem chovateľov oviec pociťujú aj chovatelia králikov. Jedným z mála, ktorý sa ešte venuje tejto tradícii, je Igor Franko, majiteľ rodinnej farmy FrankoFarma v blízkosti Zlatých Moraviec. Králiky i hydinu chová, poráža aj predáva sám na objednávku či na trhoch. Zníženú DPH však do konečnej ceny premietnuť nevie, pretože nie je platcom DPH a všetko vrátane krmiva nakupuje s DPH. Z tohto dôvodu nemôže štát požiadať o vrátenie zaplatených daní.

Nižšia daň z pridanej hodnoty by mala... Foto: Pravda, Andrej Barát
ryba, pstruh, sieť, voda, rybolov Nižšia daň z pridanej hodnoty by mala obchodníkov motivovať k predaju pstruhov či mäsa z oviec.

"Veľké farmy na chov králikov zanikli a na Slovensku je len pár chovateľov. Králičie mäso nie je po chuti všetkým a ľudia si radšej dajú lacnejšie kura,” sťažuje sa Franko. Kilogram králika predáva chovateľ zvyčajne po sedem eur, v Bratislave v tržnici aj po 7,50 eura. Oproti tomu lacnejšie kilové kurča v supermarkete vyjde rodinu po znížení DPH v priemere na 2,20 eura. Priemerný Slovák pritom ročne skonzumuje 14,5 kg hydiny.

Veľké očakávania v súvislosti so zníženou DPH majú Slováci pri sladkovodných rybách, ktorých ročne zjeme v priemere 5,9¤kg. Chovatelia rýb sú na rozdiel od chovateľov králikov platcami DPH, čo znamená, že nižšia DPH by sa mala odraziť aj v cenách.

"O znižovaní DPH som počul, no popravde som sa tomu ešte nevenoval. Ceny by sa však patrilo nejakým spôsobom upraviť,” uviedol Milan Mazáň z rybárstva v Krpeľanoch v okrese Martin. Za kilogram pstruha zaplatia jeho zákazníci 4,90 eura, no po znížení DPH by cena mala podľa správnosti klesnúť. "So zníženou DPH nám narástli odvody a sme zase tam, kde sme boli,” uzatvára Dušan Reľovský zo pstruhárne Kolačkov v Novej Ľubovni.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #zníženie DPH