Rakúsko zdražilo diaľnice, Taliani a Íri pôjdu po krku zahraničným vodičom

Motoristi sa tento rok musia pripraviť na vyššiu cenu diaľničných známok v Rakúsku. V Rakúsku, ako aj na Slovensku hrozia tiež prísnejšie postihy za dopravné priestupky.

04.01.2016 11:52
debata

Taliansko a Írsko budú od jari v plnej miere vymáhať pokuty aj od zahraničných vodičov. Informoval o tom český ÚAMK.

V Rakúsku zdražela ročná diaľničná známka pre osobné vozidlá o 1,3 eur na 85,7 eur, cena dvojmesačnej sa zvýšila o 40 centov na 25,7 eur a desaťdňovej o desať centov na 8,8 eur. Rakúska polícia bude viac trestať vodičov za nedisciplinovanosť. Napríklad za telefonovanie za volantom vodič zaplatí 50 eur, za nedanie znamenia o zmene smeru jazdy hrozí až 2180 eur. Tá istá pokuta hrozí za ohrozenie chodca na priechode alebo mimo obce.

Na Slovensku otvorili nové úseky na diaľniciach D1 a R2, ale zároveň sa zvýšili pokuty. Najviac sa zdvihli sankcie za rýchlu jazdu alebo jazdu pod vplyvom alkoholu v krvi alebo drog. Sadzba jr okolo 1000 eur a hrozí i väzenie a odobratie vodičského oprávnenia, varuje českých motoristov ÚAMK.

Francúzsko sa rozhodlo bojovať proti starým dieselovým autám zvýšením spotrebnej dane pri nafte. Zároveň zaviedla povinnosť voziť v povinnej výbave motocykla reflexnú vestu a trojuholník. V jednosmerných uliciach, kde je rýchlosť znížená na 30 km/h, môžu cyklisti jazdiť obojsmerne.

Nemecko zvažuje zníženie rýchlosti na dvoch vybraných úsekoch diaľnic v Bádensku-Württenbersku (A81: Bad Duerrheim – Hegau a A96: Aitrach – Wangen) z odporúčaných 130 km/h na 120 km/h. Dôvodom zníženia je bezpečnosť v doprave, zníženie hluku a emisií. Rakúsko potom chce na okresných cestách obmedziť maximálnu rýchlosť zo 100km/h na 80 km/h. Švajčiarsko, naopak, uvažuje o zvýšení minimálneho rýchlostného limitu na diaľniciach s tromi jazdnými pruhmi z 80 na 100 km/h.

Štokholm tento rok zvýši poplatok za vjazd do centra o desať percent a rozširuje sa zákaz vjazdu nákladných vozidiel s emisnou normou Euro 2 do emisných zón vo Viedni a časti Dolného Rakúska. Belgicko od apríla zavádza mýto pre vozidlá nad 3,5 tony vo Flámsku, Valónsku a Bruseli.

Od nového roku sa opäť zavádza turistická daň na Baleárskych ostrovoch Mallorca, Ibiza, Menorca a Formentea. Daň sa má pohybovať medzi 25 centami až dvoma eurami za noc.

debata chyba
Viac na túto tému: #doprava