Na súde s Ruskom o dlh uspejeme, verí si neplatiaci Kyjev

Ukrajinské ministerstvo financií verí, že v súdnom spore s Ruskom, ktorý sa týka cenných papierov v hodnote 3 mld. USD, uspeje.

04.01.2016 15:22
debata (90)

„Ukrajina je pripravená brániť sa proti každej žalobe, ktorá by mohla byť proti nej namierená. Vzhľadom na všetky okolnosti verí, že tak urobí úspešne,“ uviedlo ministerstvo. Rezort však uviedol, že je naďalej pripravený rokovať o reštruktura­lizácii dlhu voči Rusku.

Rusko minulý týždeň informovalo, že podá proti Ukrajine ža­lobu na súde, keďže Kyjev do 31. decembra nesplatil Moskve eurobondy v hodnote spomínaných 3 mld. USD a úroky v sume 75 mil. USD. Uviedlo to ruské ministerstvo financií. Ide o eurobondy, ktoré koncom roka 2013 emitovala vláda bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča a celú emisiu kúpilo Rusko. Ruský rezort financií oznámil, že príslušnú žalobu podá na anglický súd v súlade so zavedenými postupmi.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk však opakovane vyhlásil, že Ukrajina eurobondy, ktorých splatnosť bola 20. decembra, neuhradí a Kyjev je pripravený viesť súdny spor. Možný termín odkladu úhrady uplynul vo štvrtok. 

90 debata chyba
Viac na túto tému: #dlh #Rusko #Ukrajina