Keď šejkovia bojujú, slovenskí motoristi sa tešia

Boj medzi najväčšími svetovými producentmi ropy tešil v posledných mesiacoch minulého roka aj slovenských motoristov a bude aj v najbližších mesiacoch.

06.01.2016 07:30
tankovanie palivo auto nafta benzin benzinova... Foto: ,
Ilustračný obrázok
debata (5)

Hodnota čierneho zlata na svetových komoditných trhoch doteraz prudko padala a s ňou postupne aj cena benzínu a nafty na čerpacích staniciach. Síce pomalšie, ako keď sa cena ropy zvyšuje, ale predsa. Na najlacnejších slovenských pumpách mohli motoristi koncom roka dokonca natankovať už pod jedno euro. A tento stav by mal zotrvať aj v roku 2016. Aspoň do júna, keď sa očakáva ďalšie oficiálne zasadnutie Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC).

Predpokladá sa, že Saudská Arábia, ktorá stojí na čele OPEC, si bude chcieť udržať svoju pozíciu jednotky na trhu a nebude ochotná pristúpiť k obmedzeniu ťažby, čo by tlačilo ceny ropy nahor. Saudskoarabi, ktorí primárne žijú z príjmov z ropy, majú však dostatok štátnych rezerv, aby fungovali pri súčasných nízkych cenách čierneho zlata niekoľko rokov. Motivácia k zníženiu kvót je však silná, keďže zníženie ťažby o 10 percent by vyrovnalo ponuku a dopyt a poslalo by to ceny ropy prudko nahor. Pokiaľ by bola cena ropy napríklad 80 dolárov za barel (koncom roka 2015 atakovala 35-dolárovú hranicu), tržby krajín OPEC by vzrástli takmer o polovicu.

Zatiaľ však Saudská Arábia preferuje trhový podiel. Vyššie ceny ropy by totiž vrátili do hry amerických producentov bridlicovej ropy, pre ktorých sú prijateľné ceny niekde okolo 60 až 65 dolárov za barel. Zatiaľ Saudská Arábia dúfa v prirodzené priblíženie sa dopytu a ponuky, ak to dlho nebude prichádzať, bude uvažovať nad znížením ťažby.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #ropa #Saudská Arábia #OPEC #16 udalostí roka 2016