Potraviny nerozkolíšu rodinné rozpočty

Ceny potravín by minimálne v prvých mesiacoch roka nemali rásť. Naopak, pri vybraných základných potravinách, na ktoré sa vzťahuje sadzba DPH znížená na desať percent, by ceny mali klesnúť o niekoľko desiatok centov. Ide o chlieb, mlieko, maslo, čerstvé bravčové, hovädzie a hydinové mäso či o sladkovodné ryby.

06.01.2016 08:00
debata (10)

Stabilizácii až poklesu cien niektorých potravín nahráva nielen vládny balíček so zníženou DPH, ale aj dva roky po sebe pokračujúca mínusová inflácia. Tá v roku 2014 dosiahla mínus 0,1 percenta a za rok 2015 sa očakáva na úrovni mínus 0,3 až 0,5 percenta.

„Rok 2015 nepriniesol aj vďaka opätovne dobrej úrode letných obilnín rast ich cien. V priebehu takmer celého roka klesala cena mlieka a hlboko sa prepadli aj ceny na Slovensku najviac konzumovaného bravčového mäsa. To všetko sú faktory, ktoré z pohľadu spotrebiteľov priaznivo ovplyvnia ceny potravín aj v úvode roku 2016, ale negatívne ovplyvňujú hospodárenie poľnohospodárov,“ myslí si predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milan Semančík.

Kľúč k cenám potravín držia podľa neho stále v rukách obchodníci. Tí podpísali memorandum, v ktorom sa zaviazali k dodržiavaniu desaťpercentnej DPH na vybraný okruh základných potravín. „Ak dôjde k rastu cien, bude minimálny, teda o jedno až dve percentá, a to niekedy na začiatku leta,“ odhadol prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu Pavol Konštiak.

Slováci sa ani v roku 2016 úplne nevzdajú nákupnej turistiky. „K nákupom v Poľsku či Maďarsku ich budú lákať plávajúce kurzy zlotého či forintu, ktoré zlacňujú nákupy potravín v oboch krajinách,“ uviedol analytik trhu s potravinami z agentúry Terno Ľubomír Drahovský.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #DPH #ceny potravín #16 udalostí roka 2016