USA podali na VW civilnú žalobu pre manipulácie s emisiami

Americké federálne ministerstvo spravodlivosti podalo na nemeckú automobilku Volkswagen civilnú žalobu za porušovanie zákona o čistote ovzdušia.

04.01.2016 21:28
debata (45)

Úrad firmu žaluje kvôli tomu, že inštalovala do takmer 600 000 svojich naftových vozidiel zariadenie, ktoré umožňovalo skrývať pri testoch emisií vysoko nadlimitné hodnoty oxidov dusíka.

Volkswagen by táto žaloba mohla stať miliardy dolárov, oznámil v pondelok predstaviteľ ministerstva.

Ministerstvo zároveň nevylúčilo, že podá na Volkswagen aj žalobu na trestný súd. „Spojené štáty uplatňujú voči Volkswagenu všetky vhodné kroky, aby dosiahli nápravu v prípadu porušovania našich zákonov o čistote ovzdušia,“ citovala agentúra Reuters Johna Crudena, ktorý na ministerstve riadi odbor životného prostredia.

Americká Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) vlani v septembri Volkswagen obvinila, že do vozidiel s naftovými motormi inštaloval softvér umožňujúci pri testovaní emisií skrývať vysoké hodnoty toxických oxidov dusíka. Volkswagen vtedy priznal, že v USA je týmto softvérom vybavených 482 000 vozov s dvojlitrovými motormi. Neskôr sa ukázalo, že problém sa týka aj 85 000 vozov s trojlitrovým motormi.

Žalobu so štyrmi bodmi ministerstvo vypracovalo spoločne s EPA a podalo ju na súde v Detroite. Potom sa má presunúť do severnej Kalifornie, kde sa zhromažďujú hromadné žaloby proti Volkswagenu.

Ministerstvo spravodlivosti teraz skúma možnosť podať na Volkswagen trestnú žalobu za klamanie spotrebiteľov a regulačných úradov. Trestná žaloba si ale vyžaduje vyššie dôkazné bremeno než civilné spory. Hovorca americkej divízie Volkswagenu Jeannine Ginivanová uviedla, že automobilka zatiaľ k žalobe žiadne vyjadrenie nemá.

Podľa hlavného ekonóma spoločnosti Colosseum Františka Bostla sa Volkswagen v dôsledku žalôb v USA nemusí obávať prípadných jednorazových pokút, na ktoré sa mohol pripraviť, ale skôr obmedzenia prístupu na trh.

„Je veľmi pravdepodobné, že Volkswagen dostane v USA stopku minimálne na trhu s naftovými motormi. To by znamenalo dlhodobé straty desiatok miliárd dolárov a reálnu možnosť, že ostatné štáty vyvodia z kauzy podobné závery,“ povedal Bostl.

Volkswagen už skôr ponúkol majiteľom áut, ktorých sa v Spojených štátoch problém týka, darčekový balíček v hodnote 1000 dolárov a teraz jedná s federálnymi úradmi o podobe masovej zvolávacej akcie. Najväčší škandál v 78-ročnej histórii Volkswagenu donútil k odchodu dlhoročného generálneho riaditeľa Martina Winterkorna a viedol k vyšetrovaniu po celom svete. Volkswagen už v septembri priznal, že softvér umožňujúci manipulovať s testami emisií inštaloval do približne 11 miliónov naftových áut po celom svete. Škandál sa týka aj 1,2 milióna vozidiel českej divízie Škoda Auto.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #emisie