Dostanú vratky za plyn aj neplatiči?

Nárok na vrátenie časti z platieb za plyn budú mať možno aj domácnosti, ktoré majú voči svojim dodávateľom podlžnosti. Podmienkou na získanie dotácie je platná zmluva medzi dodávateľom a odberateľom plynu. Vyplatenie štátneho príspevku vo výške 10 až 165 eur na domácnosť, ktoré sa očakáva v priebehu januára až februára, totiž nezávisí od záväzkov odberateľa voči dodávateľovi.

07.01.2016 01:30
debata (1)

Ľudia, ktorí používajú plyn na varenie, prípravu teplej vody či kúrenie, majú dostať späť 6 percent z ročnej platby za dodávku plynu. Príspevok by sa mal vyplácať začiatkom roka, ale presný termín ministerstvo hospodárstva neuviedlo. Rezort hospodárstva stále pracuje na konečnej verzii vyhlášky, ktorá ustanovuje pravidlá vyplácania podpory. Na vratku by podľa rezortu mali mať nárok aj tie domácnosti, ktoré k 1. novembru neuhradili všetky platby. Podmienkou je, aby mali uzatvorenú zmluvu s niektorým z dodávateľov zemného plynu.

„V prípade, ak je medzi dodávateľom a odberateľom spor v súvislosti s plnením zmluvy o dodávke plynu, neznamená to, že daný odberateľ nemal uzavretú k 1. novembru 2015 platnú a účinnú zmluvu o dodávke plynu, a teda vznikol mu nárok na štátny príspevok,“ argumentuje ministerstvo hospodárstva vo svojej vyhláške.

Podľa ministerstva to mali v rukách dodávatelia. „V prípade, ak odberateľ v minulosti neplnil povinnosti vyplývajúce mu zo zmluvy o dodávke plynu, dodávateľ mal právo zmluvu o dodávke vypovedať. Ak pritom došlo k 1. novembru 2015 k vypovedaniu zmluvy zo strany dodávateľa kvôli neplneniu/porušeniu zmluvy zo strany odberateľa (neplatiči) k 1. novembru 2015, nárok na výplatu príspevku odberateľovi už nevznikol. V tejto súvislosti by sme tiež chceli uviesť, že vyplatenie štátneho príspevku nemá žiadny vplyv na záväzky odberateľa voči dodávateľovi,“ dodáva ministerstvo.

Na problém s neplatičmi upozornil ako prvý Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), ktorý navrhoval obmedziť dotáciu len pre domácnosti, ktoré majú k 1. novembru 2015 splnené všetky záväzky voči dodávateľovi plynu. „Výplata štátneho príspevku by nemala byť určená neplatičom, u ktorých môžeme predpokladať, že získané peniaze nepoužijú na úhradu nákladov spojených s dodávkou plynu,“ uviedol ÚRSO. „ÚRSO vzniesol k vyhláške MH SR ako pripomienkujúci pripomienku a závisí od predkladateľa, ako s ňou naloží. Úrad to už ďalej komentovať nebude,“ vyjadril sa v mene regulátora hovorca Miroslav Lupták.

Nárok na vratku majú všetky domácnosti, v ktorých je zavedený plyn. Na Slovensku ide zhruba o 1,4 milióna zákazníkov štátneho SPP alebo alternatívnych dodávateľov zemného plynu. Návrh, ktorý stojí daňových poplatníkov 48 miliónov eur, pochádza z vládnej kuchyne Smeru. Kritici vyčítajú vratkám najmä ich predvolebné načasovanie, no opatrenie i napriek pochybnostiam vyvoláva veľké ohlasy verejnosti.

„Denne sa o vratky z platieb za plyn zaujímajú desiatky zákazníkov SPP. Aby mali čo najväčší prehľad, pripravili sme pre nich špeciálnu webovú stránku spp.sk/vratky, kam postupne pridávame všetky dostupné informácie,“ uzatvára hovorca štátneho SPP Michal Holeš. Problémom však je aj to, že kým ľudia v rodinných domoch dostanú vratky za všetok plyn, v panelákoch len za plyn na varenie. Denník Pravda už upozornil na to, že ľudia v bytovkách s centrálnym kúrením kúria plynom nepriamo, keď platia za teplo teplárňam, ktoré nakupujú zväčša práve plyn. V 3-izbovom byte tak rodina na varenie minie ročne plyn asi za 30 eur, ale za kúrenie platí aj 800 eur. Vratky však dostane len za plyn na varenie. Vláda stanovila, že vratka bude najmenej 10 eur a najviac 165 eur. Tým sa však problém so znevýhodnením vratiek pre paneláky vyriešil len čiastočne. Ak by vratka nebola najmenej 10 eur, spomínaná domácnosť v paneláku by pri 6-percentnom podiele spotreby plynu na varenie dostala späť len 1,80 eura. Suma 10 eur bola vypočítaná len podľa spotreby plynu na varenie. „Suma vychádza z úrovne bežnej spotreby domácností v bytových domoch. Presný výpočet pri množstve takýchto odberateľov nie je efektívny, keďže rozdiely medzi jednotlivými domácnosťami by sa pohybovali rádovo v centoch,“ povedal Michal Dzurjanin, vedúci tlačového oddelenia MH SR.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Zmeny v roku 2016