Ceny energií klesli

Ceny energií v roku 2016 pre domácnosti a malé podniky klesli. Pri cenách elektriny šiel Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) dolu v priemere o 1 percento, pri plyne až o 3,6 percenta. Naopak, ceny tepla a vody sa v novom roku meniť nebudú.

07.01.2016 02:30
debata (2)

V medziročnom porovnaní zaplatia domácnosti menej za dodávku zemného plynu. Približne 1,8 eura ročne ušetria ľudia v bytovkách, ak na plyne len varia. Domácnosti, ktoré používajú plyn na prípravu teplej vody, budú mať zase ročne k dobru 18 eur. Výraznejšie si polepšia ľudia v rodinných domoch, ktorí plynom kúria, a to zhruba o 54 eur. Platí to pre zákazníkov štátneho SPP, no konkurencia môže ísť s cenou plynu ešte nižšie. Okrem toho má začiatkom roka získať až 1,4 milióna domácností vratku za plyn v hodnote od 10 do 165 eur.

Lacnejší plyn sa však pri cenách tepla zatiaľ neprejaví. „Výsledkom cenového konania je, že ročný náklad na priemerný byt zostáva na úrovni 664 eur, ktorý je rovnaký, ako bol v roku 2014,“ hovorí Jozef Holjenčík, šéf ÚRSO. Priemerné vodné a stočné pre odberateľa tiež ostalo na úrovni 1,998 eur/m3.

Na veľkoobchodnom trhu počas roka klesala cena elektriny a tento pokles sa premietne aj do cien na rok 2016. Regulátor vyčíslil pre domácnosti s veľmi nízkou spotrebou ročnú úsporu v priemere na 3 eurá a pre tie, ktoré majú doma bežné domáce spotrebiče na 8 eur. Tým, ktorí elektrinou kúria, prinesie zníženie cien ročnú úsporu 50 eur. Podľa prepočtov Západoslovenskej energetiky napríklad domácnosti v sadzbe D2 zaplatia tento rok za elektrinu zhruba 294 eur.

Východoslovenská energetika zlacnila domácnostiam od januára dodávku elektriny, ktorá tvorí jednu zo zložiek celkovej ceny, v priemere o 2 percentá, pre malé podniky zhruba o 2,2 percenta. Alternatívny dodávateľ Slovakia Energy zase znížil ceny v priemere o viac ako 4 percentá, pre malé a stredné firmy takmer o 6 percent.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #voda #plyn #teplo #ÚRSO #Zmeny v roku 2016 #ceny energií