Ukrajina vlani doviezla viac plynu z EÚ než Ruska

Dovoz zemného plynu z Európskej únie na Ukrajinu vlani stúpol dvojnásobne na 10,3 miliardy metrov kubických. Nákup plynu z Ruska Kyjev prudko obmedzil.

06.01.2016 11:15
debata (310)

Oznámila to v stredu ukrajinská štátna spoločnosť pre prepravu plynu Ukrtransgaz. Väčšina plynu dovezeného z Európy bola na Ukrajinu dodaná cez Slovensko.

Z Ruska Kyjev vlani doviezol 6,1 miliardy metrov kubických. V predchádzajúcom roku to bolo zhruba 14,5 miliardy kubíkov, zatiaľ čo z Európy Ukrajina vtedy doviezla zhruba päť miliárd metrov kubických suroviny, citovala zo správy agentúra Reuters.

Spotreba plynu na Ukrajine sa obvykle pohybuje okolo 50 miliárd metrov kubických ročne. Asi polovicu spotreby je krajina schopná uspokojiť z vlastných zdrojov, zvyšok tvorí dovoz, predovšetkým z Ruska.

Ukrajinská vláda, ktorej vzťahy s Moskvou sú po predvlaňajšej ruskej anexii ukrajinského Krymu a povstaní proruských separatistov na východe Ukrajiny napäté, uviedla, že má v úmysle kupovať viac plynu na európskom trhu. Závislosť na dodávkach z Ruska chce znižovať.

Rusko koncom novembra prerušilo dodávky plynu na Ukrajinu, kým Kyjev za ďalšie dodávky suroviny nezaplatí vopred.

Kyjev a Moskva sa tiež súdia kvôli dohode o tranzite plynu, prípad posudzuje súd v Štokholme. Člen vedenia ukrajinskej plynárenskej spoločnosti Naftogaz ku koncu minulého roka ohlásil radikálne zvýšenie cien za tranzit ruskej suroviny cez Ukrajinu. Podrobnejšie sa vtedy nevyjadril. Podľa odborníkov ale Naftogaz jednostranne sadzby zvyšovať nemôže.

310 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina