Ukrajinský Naftogaz chce, aby Brusel zablokoval Nord Stream 2

Sekretariát Energetického spoločenstva v utorok postúpil Európskej komisii sťažnosť ukrajinskej štátnej energetickej firmy Naftogaz týkajúcu sa plánov na rozšírenie plynovodu Nord Stream. Predmetom sťažnosti je údajné porušenie legislatívy EÚ v oblasti energetiky.

06.01.2016 12:51
debata (269)

Naftogaz sa odvoláva na právne ustanovenie, podľa ktorého má bruselská komisia zasiahnuť v prípadoch, kedy existujú podozrenia, že členské štáty EÚ nekonali v súlade s legislatívou spoločenstva. Energetické spoločenstvo je organizácia regionálnej spolupráce podporená Európskou úniou. Bola založená v októbri 2005 a zahŕňa členské štáty EÚ, ako aj krajiny, ktoré sa chcú v budúcnosti stať súčasťou spoločného európskeho trhu s energiami.

Ruský exportér plynu Gazprom a jeho európske partnerské firmy v septembri podpísali akcionársku dohodu o projekte Nord Stream 2. Ten má zvýšiť objem prepravy zemného plynu z Ruska do Nemecka, kam ho v súčasnosti Gazprom dodáva cez Baltské more prostredníctvom plynovodu Nord Stream. Jeho rozšírenie by umožnilo Rusku do roku 2019 úplne obísť Ukrajinu, a tým pádom aj Slovensko. Trasa Nord Stream 2 by kapacitu plynovodu zdvojnásobila na 110 miliárd kubických metrov ročne.

S projektom nesúhlasí skupina členských krajín Európskej únie, podľa ktorých tým vzniká riziko ďalšej destabilizácie Ukrajiny. Česká republika, Maďarsko, Poľsko a Slovensko vyzvali Európsku komisiu, aby zaručila „úplný súlad akejkoľvek novej infraštruktúry s legislatívou EÚ.“ Predseda Európskej rady Donald Tusk v decembri uviedol, že podľa jeho názoru projekt Nord Stream 2, ktorý podporujú Gazprom, E.ON , Wintershall, Shell, OMV a Engie, porušuje pravidlá Európskej únie.

269 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Ukrajina #Naftogaz