Čínske akcie sú stále od tlakom, obchodovanie opäť prerušili

Obchodovanie s čínskymi akciami bolo už druhýkrát v tomto týždni prerušené. Na trhoch sa prestalo obchodovať zhruba po pol hodine, pretože akcie sa prepadli o viac ako sedem percent.

07.01.2016 08:28
debata (18)

Burzy v Šanghaji i Šen-čene zostanú už vo štvrtok zatvorené. Podobný vývoj v pondelok poslal prudko nadol aj akcie na ďalších popredných svetových trhoch. Čínsky jüan sa potom k doláru prepadol najnižšie od februára 2011.

Index CSI300, ktorý zahŕňa najväčšie firmy registrované na burzách v Šanghaji a Šen-čene, klesol o 7,2 percenta a obchodovanie zakončil na 3284,74 bodu. Hlavný index Shanghai Composite sa znížil o 7,3 percenta na 3115,89 bodu, napísala agentúra Reuters.

Čína od nového roka zaviedla nový mechanizmus nazývaný „istič“, ktorým reaguje na minuloročné masívne výkyvy na domácich trhoch. Podľa nového pravidla, len čo sa index CSI300 vychýli o päť percent oproti záverečnej hodnote z predošlého obchodného dňa, obchodovanie s akciami a opciami sa preruší na štvrť hodiny. Výkyv o sedem percent potom spôsobí pozastavenie obchodov na celý zvyšok obchodného dňa.

Finanční analytici varujú, že čínske trhy zrejme budú zažívať extrémnu nestabilitu niekoľko mesiacov, pretože hľadajú stabilnú úroveň po minuloročnom debakli. Reagujú tiež na postupné rušenie mimoriadnych opatrení zavedených po minuloročnom júnovom prepade.

Vo štvrtok sa okrem iného končí šesťmesačný zákaz predaja akcií pre majiteľov viac ako piatich percent akcií firmy. Regulátori už tento týždeň oznámili, že tento predaj sa obmedzí len na súkromné ​​transakcie s cieľom zabrániť ďalším výkyvom. Burzový regulátor po ukončení obchodovania oznámil, že veľkí akcionári nebudú môcť tri mesiace od 9. januára predávať viac ako jedno percento akcií spoločnosti.

Investori sú podľa BBC tiež nervózni, pretože centrálna banka sa rozhodla oslabiť domáci jüan. To naznačuje, že Peking chce zvýšiť vývoz, pretože čínska ekonomika zrejme spomaľuje viac, než sa čakalo.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #akcia