Plynovod zo Slovenska na Ukrajinu sa nevyužíva ani spolovice

Preprava zemného plynu zo Slovenska na Ukrajinu sa stále nevyužíva naplno. Prostredníctvom reverzného plynovodu Vojany-Užhorod sa totiž v prvých dňoch nového roka prepravilo na Ukrajinu denne necelých 19 miliónov metrov kubických plynu.

07.01.2016 13:43
debata (26)

V stredu dokonca množstvo prepraveného plynu kleslo na zhruba 12 miliónov metrov kubických. Na štvrtok si obchodníci objednali prepravu zhruba 13 miliónov metrov kubických plynu na Ukrajinu prostredníctvom vojanského plynovodu. Zo zverejnených informácií spoločnosti Eustream, ktorá prevádzkuje reverzný plynovod, tak vyplýva, že vojanský plynovod nie je v súčasnosti využívaný ani na polovicu, keďže jeho maximálna prepravná kapacita je 40 miliónov metrov kubických plynu denne.

Preprava zemného plynu zo Slovenska na Ukrajinu nebola využívaná na sto percent v minulom roku ani raz. Začiatkom vlaňajška sa preprava zemného plynu reverzným plynovodom pohybovala na úrovni 37 až 39 miliónov metrov kubických denne. V máji a v júni klesla preprava plynu na hodnotu 21 až 27 miliónov metrov kubických. Začiatkom júla dokonca Ukrajina odobrala zo Slovenska len okolo 13 miliónov metrov kubických plynu denne. Koncom vlaňajšieho leta sa vojanským plynovodom denne prepravilo zhruba 37 miliónov metrov kubických.

Rekordne najnižšie množstvá prepravy plynu zo Slovenska na Ukrajinu prišli koncom roka. Začiatkom októbra preprava klesla až na 4 milióny metrov kubických. To však nebol ešte negatívny rekord. Po tom, ako sa v novembri preprava plynu nášmu východnému susedovi vrátila na hodnoty 27 miliónov metrov kubických, prvý decembrový deň minulého roka sa preprava prepadla na rekordných 1,5 milióna metrov kubických. Posledné dni minulého roka odoberali Ukrajinci od nás necelých 17 miliónov metrov kubických plynu.

Aj keď sa reverzný plynovod Vojany-Užhorod maximálne nevyužíva, Ukrajinci sa v minulom roku viackrát nechali počuť, že im tento plynovod s ročnou prepravnou kapacitou necelých pätnásť miliárd metrov kubických nepostačuje. Tlačili preto na Európsku úniu, aby donútila Slovensko k spusteniu takzvaného veľkého reverzu na plynovode, ktorým v súčasnosti prúdi do Európy ruský plyn od Gazpromu.

Ukrajinci sa obrátili na Európsku úniu v súvislosti s dohodou medzi slovenským prepravcom plynu, spoločnosťou Eustream, a ruskou firmou Gazprom, ktorá podľa Kyjeva porušuje legislatívu EÚ tým, že umožňuje Gazpromu nepovoliť reverzný tok plynu na Ukrajinu kľúčovým plynovodom. Eustream ukrajinskú kritiku ostro odmietol a ich sťažnosť na prepravný kontrakt Eustreamu s ruskou spoločnosťou Gazprom považoval za neopodstatnenú. Napriek tomu Eustream bol pripravený rokovať s Európskou komisiou, Gazpromom a Ukrajinou o možnosti spustenia veľkého reverzu. V septembri Eustream informoval, že už začali prvé rokovania s ukrajinskou stranou a Európskou komisiou.

Zrekonštruovaný plynovod Vojany – Užhorod má v súčasnosti ročnú kapacitu 14,6 miliardy metrov kubických. Slovensko-ukrajinský reverz bol do plnej prevádzky spustený 2. septembra 2014, po ukončení testovacích dodávok. O prepravné kapacity plynovodu zo strany dodávateľských spoločností bol veľký záujem. Rezervovali si prepravné kapacity v maximálnom možnom objeme.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #plyn #Ukrajina