Juncker varoval Holanďanov, obáva sa referenda o dohode s Ukrajinou

Šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker v sobotu varoval Holanďanov pred možnými následkami poradného referenda o obchodnej dohode medzi Európskou úniou a Ukrajinou.

09.01.2016 21:45
debata (118)

Keby sa Holandsko v hlasovaní vypísanom na 6. apríla vyslovilo proti dohode, mohlo by to viesť ku „kontinentálnej kríze“, povedal Juncker v rozhovore, ktorý v sobotu zverejnil holandský denník NRC Handelsblad.

Dohodu s Ukrajinou už ratifikovali všetky krajiny Európskej únie, vrátane Holandska, a zmluva vstúpila do platnosti 1. januára. V Holandsku ale iniciovala referendum o tejto otázke miestna satirická webová stránka GeenStijl, ktorá pre hlasovanie získala dostatok podpisov. Výsledok hlasovania nie je právne záväzný, vláda má však názor občanov „zohľadniť“, ak bude účasť najmenej tridsaťpercentná.

Ostro protiúnijný web GeenStijl dal najavo, že mu nejde ani tak o vzťahy EÚ s Ukrajinou, ako o hlasovanie proti samotnej EÚ. Pre referendum získal 430 000 podpisov a prekonal minimálnu hranicu 300 000. Holandsko už v roku 2005 jasnou väčšinou odmietlo návrh vtedy pripravovanej európskej ústavy.

Väčšina politických strán v krajine je proúnijná, v prieskumoch mienky ale teraz vedie protibruselská a protiimigračná Strana pre slobodu Geerta Wildersa. Keby sa voľby konali teraz, získala by podľa prieskumov viac kresiel ako súčasná vládna koalícia, uviedla agentúra Reuters. „Chcem, aby Holanďania pochopili, že význam tejto otázky presahuje Holandsko,“ uviedol Juncker.

„Neverím, že povedia nie, pretože to by otvorilo dvere veľkej kontinentálnej kríze. Rusko by dosiahlo ľahké víťazstvo,“ dodal.

Rusko je teraz v Holandsku krajne neobľúbené, pretože sa mu pripisuje vina na zostrelenie holandského civilného lietadla nad východnou Ukrajinou z júla 2014.

Ukrajinský premiér Petro Porošenko v novembri vyhlásil, že tí, ktorí v Holandsku presadzujú referendum, sú samovoľnými figúrkami ruského prezidenta Vladimira Putina. Zmluva, ktorá výrazne uľahčuje obchodnú výmenu EÚ a Ukrajiny, je tŕňom v oku Ruska a Moskva minulý mesiac pozastavila od 1. januára svoju vlastnú obchodnú dohodu s Ukrajinou.

118 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Holandsko #Ukrajina