Pád búrz pripravil najbohatších 400 za týždeň o 194 miliárd USD

Najbohatších 400 ľudí sveta stratilo za prvý týždeň tohto roka kvôli ťažkým prepadom hodnoty akcií na svetových burzách 194 miliárd dolárov. Vypočítala to agentúra Bloomberg.

10.01.2016 09:00
debata (47)

Výpredaj akcií v celom svete vyvolávali od pondelka prepady na čínskych burzách spolu s ďalším zostupom cien ropy. Štyri stovky najbohatších miliardárov prišli o 4,9 percenta celkového majetku, čo bolo trochu menej, než stratili trhy. Svetové akcie merané indexom MSCI ACWI za týždeň oslabili o 6,2 percenta. Hlavné indexy amerického trhu zažili najhorší prvý týždeň roka vo svojej histórii a najhlbší týždenný prepad od septembra 2011.

Viac ako jednu miliardu dolárov stratilo 47 miliardárov. Na konci týždňa bolo imanie 400 najbohatších 3,7 bilióna dolárov, čo je hodnota predstavujúca približne ročnú produkciu nemeckej ekonomiky.

O najviac peňazí prišiel zakladateľ a šéf amerického internetového gigantu Amazon.com Jeff Bezos. Hodnota jeho majetku klesla s desaťpercentným prepadom akcií jeho firmy o 5,9 miliardy dolárov. Bezos je štvrtým najbohatším človekom na svete a vlani sa jeho majetok zdvojnásobil na takmer 60 miliárd dolárov.

Najbohatší človek sveta Bill Gates prišiel tento týždeň o 4,5 miliardy USD a jeho majetok klesol na 79,2 miliardy USD. Aktuálne svetový boháč číslo dva, zakladateľ španielskeho odevného impéria Inditex Amancio Ortega, stratil 3,4 miliardy a hodnota jeho majetku sa znížila na 69,5 miliardy dolárov.

Jedenástim miliardárom sa majetok, naopak, rozrástol. Medzi nimi figurovalo päť dedičov zakladateľa amerického maloobchodného gigantu Wal-Mart Sama Waltona; akcie spoločnosti za týždeň posilnili o zhruba štyri percentá.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #akcia #bohatstvo