Dáta v mobiloch nevedia poraziť telefonovanie

Slováci využívajú mobilné telefóny a iné mobilné zariadenia stále intenzívnejšie. Napriek rýchlejšiemu mobilnému internetu a prenikaniu nových technológií však stále najmä "len" telefonujú. Priemerná dĺžka hovorov navyše neklesá na úkor stúpajúceho využívania mobilných dát. Používanie mobilného internetu podporujú aj mobilní operátori, ktorí už často vo svojich paušáloch ponúkajú istý objem predplatených dát.

11.01.2016 12:45
debata (4)

„Na trhu stále dominujú volania a SMS. Mobilné dáta síce využíva vyše 3,5 milióna Slovákov, je to však spôsobené najmä tým, že malý objem dát je už aktuálne takmer vo všetkých paušálnych programoch. Čo sa však týka príjmov operátorov, stále sú pre nich z tohto pohľadu hlavné volania a správy,“ hovorí Filip Maxa z portálu Živé.sk a MobilMania.sk.

V prvom polroku 2015 priemerný Slovák mesačne pretelefonoval 140 minút. V porovnaní s rovnakým obdobím za rok 2014 sa priemerná mesačná dĺžka hovoru zvýšila o 3 minúty. V roku 2013 sme za mesiac pretelefonovali len 133 minút. „SIM kariet je viac ako obyvateľov Slovenska. Priemer objemu hovorov a SMS je prepočítaný na počet SIM kariet,“ hovorí Roman Vavro, hovorca Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) SR. Štatistiky navyše zvyšujú aj firemní zákazníci.

zväčšiť
mobilné služby, graf

Za zvyšujúcou sa priemernou mesačnou dĺžkou hlasových volaní stojí aj fakt, že paušály mobilných operátorov začínajú čoraz viac obsahovať bezplatné volania. Napriek tomu na trhu existujú alternatívy v podobe mobilných aplikácií, cez ktoré je možné posielať textové správy, telefonovať alebo odosielať súbory a fotografie. Tieto správy a volania sa nezapočítavajú do celkovej dĺžky hovorov alebo počtu odoslaných SMS, pretože spotrebúvajú dáta a počítajú sa do využívania internetu. Je však otázne, či tieto formy komunikácie jedného dňa vytlačia telefonovanie a posielanie SMS správ prostredníctvom bežnej mobilnej siete. „Na trhu už teraz funguje mnoho služieb, ktoré umožňujú bezplatne volať alebo posielať správy. Časť používateľov ich využíva už teraz, aby ušetrili za mobilné služby. Či však prejde veľká masa klientov na podobné služby, nedokážeme odhadnúť,“ hovorí Maxa.

Spolu s hlasovými hovormi stúpa aj počet odoslaných SMS správ. Kým v prvom polroku 2013 sme mesačne poslali 29 správ, o dva roky neskôr to už bolo 38 správ. Za nárastom o 31 percent môžeme vidieť stále rozšírenejšiu bezplatnú ponuku posielania SMS správ, ktorú v rámci svojich paušálov ponúkajú jednotliví mobilní operátori. Zvyšovaniu počtu SMS správ nebránia ani spomínané aplikácie, ktoré ich dokážu nahradiť.

Užívateľ na jednej SIM karte v prvom polroku 2013 priemerne mesačne spotreboval 317 MB dát v 3G sieti. O rok neskôr dané číslo stúplo na 328 MB. Do štatistík okrem 3G siete pribudla aj rýchlejšia 4G sieť, využívajúca technológiu LTE. Za rovnaké obdobie minulého roka už priemerný Slovák mesačne v mobilnom telefóne alebo inom mobilnom zariadení presurfoval 379 MB. Za dva roky sa využívanie mobilných dát zvýšilo o 19,5 percenta.

Služby mobilného internetu využívajú najmä mladí ľudia. Okrem surfovania po internete je populárne aj sťahovanie aplikácií, rezervácia cestovných lístkov alebo komunikácia prostredníctvom sociálnych sietí. „Mobilný širokopásmový prístup na internet zahŕňa technológie tretej generácie (3G) a technológie vyššej rýchlosti (HSPA alebo LTE), technológie GSM/GPRS sa nezapočítavajú. Reportované sú len maloobchodné prístupy. Do počtu užívateľov sú zahrnutí len aktívni užívatelia. Užívatelia s obmedzeným prístupom na internet alebo len s e-mailovými službami nie sú zahrnutí,“ hovorí Vavro.

V porovnaní so zahraničím ponúkajú slovenskí operátori dátové balíčky s nižším počtom predplatených dát. „Kým u nás sú dátové balíky väčšinou pomerne malé, v zahraničí narazíte aj na niekoľkonásobne vyšší dátový balík za nižšiu cenu. Tým sa teda môže meniť aj správanie zákazníkov v jednotlivých krajinách,“ dodáva Maxa.

Mnoho Slovákov na surfovanie po internete prostredníctvom mobilných zariadení používa Wi-Fi sieť, pri ktorej nemusia sledovať objem prenesených dát. „Tendenciou všetkých operátorov je spoplatňovanie odstupňovať od počtu prenesených dát. Slováci zatiaľ buď nevyžadujú vysoké objemy, alebo sa prispôsobili trhovej situácii a dátujú menej, respektíve väčšinou cez Wi-Fi sieť pevného pripojenia, ktoré majú. Tým pádom im operátori, až na štvrtého operátora, ponúkajú malé balíčky za ceny, ktoré sú ešte ochotní platiť. Zabezpečuje sa tak prijateľná ziskovosť,“ uvádza Filip Hanker, šéfredaktor MobilMania.sk a Živé.sk. Situácia na trhu s objemom dát sa podľa jeho slov môže zmeniť po tom, čo najmladší mobilný operátor dobuduje sieť na zamýšľané pokrytie 80 percent a podstatne nezvýši cenu dát.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #mobilní operátori