Cena ropy padá k hranici 30 eur za barel

Svetový ropný trh v utorok nadviazal na pondelkový hlboký prepad a ceny oboch globálne obchodovaných druhov ropy zostúpili prvýkrát za zhruba 12 rokov k 30 dolárom za barel.

12.01.2016 09:14
debata (38)

Od začiatku roka ropa stráca asi 20 percent, analytici urýchlene znižujú cenové predpovede a investori zvyšujú stávky na ďalší pokles.

Severomorská ropa Brent v utorok okolo 8:45 SEČ oslabila o zhruba tri percentá na 30,68 dolárov za barel a predtým zostúpila až na 30,43 USD, najnižšie od apríla 2004. Cena americkej ľahkej ropy WTI klesla až na 30,41 USD, čo bolo jej minimum od decembra 2003.

Ropný trh od začiatku roka zrážajú obavy o vývoj čínskej ekonomiky, ktorá je po Spojených štátoch druhým najväčším spotrebiteľom ropy na svete. Obavy týkajúce Číny sa odrážajú aj na akciových trhoch, ktoré v novom roku zažívajú výrazný prepad. V utorok sa ale čínske akcie stabilizovali.

S vyhliadkou slabého dopytu kontrastujú vysoké dodávky suroviny na trh, ktoré vedú k stále vyšším prebytkom a zvyšovaniu zásob. Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) opakovane odmietla podporiť ceny obmedzením svojej ťažby. Navyše sa predpokladá, že vývoz ropy z Iránu v tomto roku v dôsledku odvolania medzinárodných sankcií výrazne stúpne.

Tento týždeň už znížili svoje odhady vývoja cien ropy v tomto roku banky Barclays, Macquarie, Bank of America Merrill Lynch, Standard Chartered alebo Société Générale. Najpesimistickejšia je podľa agentúry Reuters Standard Chartered, ktorá predpovedala, že ceny by mohli spadnúť až k desiatim dolárom za barel, pretože na ropnom trhu nie je nič fundamentálneho, čo by prepad zastavilo.

Prepad na úroveň 20 dolárov predpovedajú Morgan Stanley, Goldman Sachs, Citigroup a Bank of America Merrill Lynch.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #ropa